La Vanguardia (Català)

L’expert respon: Xavier Querol

-

1 A què es deu la contaminac­ió a les ciutats?

Les grans ciutats europees, entre elles les àrees de Barcelona i Madrid, continuen altament contaminad­es, en gran part per les emissions dels òxids de nitrogen (NOx) provocades pels cotxes dièsel. Durant anys, la UE va centrar les seves polítiques en reduir les emissions de CO2 dels cotxes de gasolina (amb la finalitat de mitigar el canvi climàtic) i es va incentivar l’aposta pels cotxes de gasoil; però el resultat va ser un increment de les emissions de NOx, la qual cosa ha generat un greu problema. L’assumpte va agafar un caire d’escàndol quan es va destapar el dieselgate de Volkswagen el setembre del 2015, quan l’EPA nord-americana va descobrir que els valors de NOx emesos pels motors TDI de la marca eren molt més grans que en les proves d’homologaci­ó.

2 Quina és la responsabi­litat dels dièsel?

Els cotxes dièsel han patit un seriós descrèdit, encara que no s’haurien d’estigmatit­zar aquests motors si aconseguei­xen baixar realment les emissions. Xavier Querol, investigad­or de l’Institut de Diagnòstic Ambiental del CSIC, ressalta que els vehicles dièsel a la carretera que es van posar en circulació entre el 2005 i el 2016 emeten entre 440 i 800 mil·ligrams de NOx per quilòmetre –nivell que fins i tot pot ser molt superior– mentre que la normativa més recent (Euro 6) exigeix un màxim de 80 mg de NOx per quilòmetre.

3 Desmotivar­ia el seu ús apujar l’impost?

El Govern espanyol ha plantejat apujar l’impost d’hidrocarbu­rs per al dièsel per acabar amb l’actual greuge, ja que la fiscalitat és clarament favorable al gasoil. Tot i això, la patronal Anfac assenyala que aquesta mesura no pot estar justificad­a, ja que nous dièsel emeten fins i tot un 84% menys d’emissions contaminan­ts NOx que els automòbils de més de 15 anys d’antiguitat. Les vendes de vehicles dièsel a Espanya acumulen cinc anys de descensos i se situen a nivells del 1998 després de caure l’any passat un 14,9%, mentre que les de gasolina es van incrementa­r un 15,2%.

4 Quina és la millor solució?

“El cotxe que menys contamina és el cotxe aparcat”, diu amb ironia Xavier Querol. Aquest expert ressalta que la solució al problema passa per una aposta decidida pel cotxe elèctric i pel transport públic. La seva recomanaci­ó és optar per un cotxe elèctric (si la persona té poder adquisitiu), ja que no crema combustibl­es fòssils, o un híbrid endollable. També recomana consultar l’índex Equa, que proporcion­a informació al ciutadà sobre les emissions de centenars de models.

5 Hem de confiar en el cotxe elèctric?

“L’opció del cotxe elèctric no és la panacea. Es tracta que hi hagi un ús massiu del cotxe elèctric, però també que el model energètic pivoti sobre un model basat en energies renovables”, afegeix Querol. “Si només canviem el cotxe elèctric, però continuem tenint un model que depèn de les plantes tèrmiques de carbó i gas de cicle combinat, el que fem és deixar d’emetre NOx a nivell local però es continuari­en generant en les plantes d’origen. Per això, es necessita un model basat en energies renovables que no causi aquestes emissions contaminan­ts”.

6 És possible que hi hagi menys cotxes?

“La millor solució per afrontar el problema és una reducció del nombre de cotxes a les ciutats. Això és una cosa perfectame­nt possible, no és utòpic, com demostren algunes ciutats europees, com Ginebra o Zuric entre d’altres”, afegeix Querol.

7 S’estan prenent mesures?

La CE ha obert un expedient d’infracció contra Espanya. Tot i això, ha decidit no portar l’assumpte al Tribunal de Justícia de Luxemburg, entenent que s’estan prenent mesures. Quines? Per exemple, Els vehicles de gasolina matriculat­s abans de l’any 2000 i de dièsel d’abans del 2006 no podran circular en l’espai comprès per les rondes de Barcelona en episodis de contaminac­ió. La prohibició passarà a ser els 365 dies de l’any a partir del 2020. / A. Cerrillo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain