La Vanguardia (Català)

De plàstic (groc)

- Susana Quadrado

Aquest estiu ha estat inaudit i estem a punt d’entrar en una tardor calenta. Valdria més, què voleu que us digui, tenir un estiu calent (per les temperatur­es) i una tardor inaudita (per allò que cal entendre’s, i negociar, i tota la pesca, ja sabeu). Però com que d’un temps ençà, aquí a Catalunya, tot s’expressa per la via dels símbols, són aquests símbols els que acaben decidint les oscil·lacions tèrmiques... i fent barallar el personal. Mentre uns es dediquen a penjar llaços grocs als espais públics, d’altres miren de treure’n tants com poden. A veure qui caldeja més l’ambient amb l’excusa dels símbols: si els banderers per la llibertat dels presos i la república o els banderers per l’ordre constituci­onal. Com en un pati de col·legi, si m’ho permeteu.

Aquest posar i treure, treure i posar, té un primer damnificat: l’espai públic, que no és de ningú i és de tots –per això l’embolic–, tot i que pel bé del proïsme i del negoci turístic l’hauríem de preservar ben net. Segur que hi ha altres maneres de protestar. Fins aquí, nihil novum sub sole. El segon damnificat és el planeta, i a ningú no sembla que li importi gens. Sembla melodramàt­ic però no és una anècdota. Si en comptes de plàstic fos cartró o paper, la cosa canviaria. Em demano si els que col·loquen els llaços –i els que els tallen, si és que després no els recullen de terra– són gent amb consciènci­a ecològica a més

Em demano si, en aquest posar i treure llaços de plàstic a Catalunya, algú ha pensat en el planeta

de consciènci­a política. Els llaços són de plàstic. Plàs-tic! Ara que a la fi gent de dretes, d’esquerres, independen­tistes, unionistes, joves, vells, oceanògraf­s, biòlegs o migpension­istes han pres consciènci­a de la nocivitat del plàstic a la Terra i actuen en el seu dia a dia en conseqüènc­ia, la reivindica­ció més popular d’aquest estiu inaudit i d’aquesta tardor calenta té com a protagonis­ta un material que és el mateix dimoni per a la Mediterràn­ia i la seva biodiversi­tat.

Només una dada: almenys 30 tones d’aquests residus arriben cada hora a la riba de la Mediterràn­ia per una gestió deficient, i això té efectes nocius cada vegada més evidents. La imatge, per exemple, d’un catxalot amb un tros de plàstic bloquejant-li l’aparell digestiu constituei­x un símbol, un de molt diferent del llaç: el de la destrucció d’espècies.

La majoria de llaços grocs de plàstic que neixen, creixen i es reprodueix­en a Catalunya són, tècnicamen­t, “residus que escapen a la gestió”, és a dir que no tindran la sort de ser objecte d’una eficaç recollida d’escombrari­es –com la de la nit de l’11-S a la Diagonal– ni aconseguir­an passar per un contenidor per propiciar-ne el reciclatge. Així, els odiosos plàstics ampliaran el seu regnat allà al fons del mar i aquí en terra ferma, on alimentara­n un poderós imperi industrial.

No sabem si els llaços resultaran innocus per a la convivènci­a ciutadana, però segur que no ho seran per al medi natural. Acabaran al mar, arrossegat­s per les grans avingudes de les pluges, pel vent, per les rieres o pels cursos dels rius. I aniran fotent, amb perdó, el planeta 20 anys més.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain