La Vanguardia (Català)

SpaceX signa un contracte per portar un turista a l’òrbita lunar

La identitat del passatger es donarà a conèixer aquest dilluns

- Redacció

SpaceX, la companyia aeroespaci­al del multimilio­nari dels Estats Units Elon Musk, va anunciar dijous que havia signat el seu primer contracte per portar un passatger privat –la identitat del qual es revelarà aquest dilluns– a fer un viatge al voltant de la Lluna, un viatge que tampoc no té una data concreta. El viatge es farà a bord de la seva nau Big Falcon Rocket (BFR), que encara està en desenvolup­ament i que, per tant, no es podrà enlairar fins d’aquí uns anys.

L’anunci el va fer el mateix Musk a Twitter i la identitat del misteriós turista espacial es revelarà en un acte que es podrà seguir en streaming per YouTube o des del lloc web de SpaceX. De tota manera, quan en la mateixa xarxa social van demanar a Musk qui era el passatger, solament va respondre amb l’emoticona de la bandera japonesa.

SpaceX havia anunciat, a començamen­t del 2017, que a final del 2018 enviaria dos passatgers a l’òrbita lunar –per primera vegada des del 1972, des del viatge de l’Apol·lo XVII– mitjançant el seu coet Falcon Heavy i una càpsula de passatgers Dragon. Un viatge que finalment no s’ha fet, malgrat que SpaceX havia emfasitzat al seu dia que els dos turistes lunars havien “pagat una gran suma de diners” per a aquesta missió al voltant de la Lluna. Se suposava que els primers entrenamen­ts dels aprenents d’astronaute­s començarie­n el 2017, després d’avaluar-los la condició física.

El setembre del 2017, durant la presentaci­ó del BFR en una conferènci­a a Adelaida (Austràlia), va ser el mateix Musk qui va plantejar una estratègia diferent. A curt termini, l’objectiu de SpaceX és tenir un únic coet llançador i una única nau que reemplacin els tres actuals de l’empresa de Califòrnia: el coet Falcon 9, que propulsa la càpsula Dragon per proveir Estació Espacial Internacio­nal (EII); la càpsula mateixa, i el coet Falcon Heavy. L’objectiu és tenir bases lunars que serveixin d’avançada en el gran objectiu que és el viatge a Mart.

S’espera que el BFR faci 106 metres d’alçària i que estigui dissenyat per tenir una empenta de 10,8 milions de lliures, molt més que el coet més poderós que s’ha construït mai, el Saturn V (7,9 milions de lliures), que va enviar astronaute­s a la Lluna a final dels anys setanta.

SpaceX, Virgin Galactic, del també multimilio­nari britànic Richard Branson, i Blue Origin, del fundador d’Amazon, Jeff Bezos, són algunes de les companyies que miren de comerciali­tzar els viatges espacials. Virgin Galactic multiplica les proves de la seva nau espacial SpaceShipT­wo, coneguda com a VSS Unity, que s’enlaira des d’un avió. El juliol del 2018, Branson va dir que esperava que la nau pogués fer un viatge abans de final d’any. El bitllet costarà prop de 215.000 euros.

Per la seva part, Blue Origin també va anunciar aquest estiu que, el 2019, sortirien a la venda els bitllets per a un seient a bord del seu coet New Shepard, que portarà sis persones a l’espai, a més de 100 quilòmetre­s de distància. Tot i això, d’aquestes dues naus no n’hi haurà cap que entri en òrbita, però deixaran flotant els passatgers en ingravides­a durant uns minuts.

SpaceX va llançar a començamen­t d’aquest mes un satèl·lit comercial des de Florida que va ser la seva setzena missió el 2018. La companyia també té un contracte per transporta­r astronaute­s dels Estats Units a l’EII. SpaceX hauria d’enviar teòricamen­t astronaute­s de la NASA a l’EEI a partir de l’any que ve.

El viatge es farà en un coet que s’està desenvolup­ant i que no s’enlairarà fins d’aquí uns anys

 ?? PETER PARKS / AFP ?? Elon Musk en la presentaci­ó del coet BFR, que s’utilitzarà en el pròxim viatge a la Lluna en una data per determinar
PETER PARKS / AFP Elon Musk en la presentaci­ó del coet BFR, que s’utilitzarà en el pròxim viatge a la Lluna en una data per determinar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain