La Vanguardia (Català)

Rebutjat el pla per reprendre la caça de balenes

-

La controvert­ida proposta del Japó de crear un comitè de caça sostenible per posar fi a la prohibició global de cacera comercial de balenes va fracassar ahir després de ser rebutjada, per majoria, durant la reunió de la Comissió Balenera Internacio­nal (CBI). Els membres de la CBI van rebutjar la proposta per 41 vots en contra, 27 a favor i 2 abstencion­s, cosa que va portar el país del sol naixent a suggerir que pot abandonar el fòrum en el futur.

El Govern japonès volia crear un comitè de caça sostenible que pogués fixar quotes de pesca comercial per als països que ho volguessin, després de l’avaluació científica de l’impacte que té en les poblacions de cetacis. El rebuig “reforça la moratòria a la caça, la conservaci­ó de les espècies i la concentrac­ió dels esforços en àrees com investigac­ió, turisme i accions de pesca no letals”, va assenyalar el Fons Internacio­nal per al Benestar Animal (IFAW) en un comunicat després de saber el resultat.

“El fracàs d’aquesta perillosa proposta és una bona notícia per a les balenes. El fet d’adoptar-la hauria estat un gran pas enrere per a la CBI i hauria representa­t tornar als temps de la caça comercial de balenes en lloc de convertir-nos en un organisme de conservaci­ó modern”, va assegurar Patrick Ramage, director del programa marí de l’IFAW. El rebuig a la proposta del Japó es va donar després de l’aprovació de la declaració de Florianópo­lis, que manifesta el suport a la moratòria a la caça dels cetacis, la conservaci­ó de les espècies i la concentrac­ió dels esforços en àrees com investigac­ió, turisme i accions de pesca no letals. La moratòria va entrar en vigor el 1986, però la qüestionen països com el Japó i Noruega, que al·leguen que les poblacions d’algunes espècies ja es van recuperar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain