La Vanguardia (Català)

Colau xoca amb el Govern pel remei als narcopisos

Barcelona anuncia que multarà els amos que actuïn amb deixadesa i no denunciïn les ‘okupacions’ de traficants de droga

- TONI MUÑOZ Barcelona

La cimera entre institucio­ns municipals, autonòmiqu­es, policials i judicials celebrada ahir per abordar la insegureta­t que castiga el centre de Barcelona va certificar que els problemes persisteix­en i que no hi ha una estratègia conjunta per combatre els dos fenòmens principals: l’auge dels furts i la prorèplica liferació dels pisos de la droga –els narcopisos–.

Al final de la reunió, Ada Colau i el conseller d’Interior van esbombar les seves diferèncie­s sobre com s’ha de combatre el fenomen dels pisos convertits en punts de venda de droga. L’alcaldessa va tornar a demanar més mossos per patrullar per Ciutat Vella amb la premissa que no pot destinar més recursos de Guàrdia Urbana, després d’haver augmentat les hores extres dels efectius i d’haver desplaçat agents de barri perquè actuïn com a mediadors. La petició, tot i això, va topar amb la rotunda negativa de Miquel Buch, que va denotar un cert malestar pel fet que Colau derivi la responsabi­litat a la policia catalana: “La solució dels narcopisos no passa per tenir més policia al carrer”. Buch basa la seva en les xifres que indiquen que s’han fet més escorcolls a narcopisos i més detencions amb els mateixos agents. I va agregar que “l’Ajuntament de Barcelona té molt camp per recórrer per si sol en el marc de les seves competènci­es”.

Una d’aquestes atribucion­s a què va al·ludir el conseller té a veure amb la llei de l’Habitatge. L’alcaldessa va anunciar que en el marc d’aquesta llei– prevista per als casos de mòbing immobiliar­i –multarà els grans propietari­s que actuïn amb deixadesa i no denunciïn una okupació que derivi en un narcopís–. Les xifres que remena indiquen que dos terços dels pisos

okupats pels traficants de droga són propietat de bancs o fons d’inversió que es desentenen del que hi passa. La normativa preveu sancions administra­tives per als amos que la incompleix­in que poden ascendir a 900.000 euros.

La llei no és nova: ja la va aplicar l’exalcalde Xavier Trias però no s’ha utilitzat mai per combatre els narcopisos. La fórmula amb què es va despenjar ahir l’Ajuntament pot ser una arma de doble tall perquè l’últim any s’han detectat okupacions en finques municipals amb una deixadesa que ha propiciat que es convertiss­in en punts de venda de droga.

La proposta es va posar sobre la taula en la reunió de treball que va mantenir l’alcaldessa amb els consellers d’Interior i Justícia, la jutgessa degana de Barcelona i responsabl­es policials i que servia de continuaci­ó de la junta de seguretat d’aquest mes de juliol.

La reunió s’havia de fer a porta tancada, però l’alcaldessa la va anunciar dilluns en una entrevista televisiva. La publicitac­ió de la trobada va generar certes suspicàcie­s en la resta de participan­ts, que van interpreta­r que Colau volia capitalitz­ar un possible resultat exitós de la reunió i alhora repartir culpes entre diverses administra­cions sobre la insegureta­t de Barcelona.

Buch respon a l’alcaldessa que “la solució no és tenir més Mossos al carrer”

La llei d’antimòbing immobiliar­i preveu multes de 900.000 euros a propietari­s

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Les operacions funcionen.Els dispositiu­s de Mossos i Guàrdia Urbana han aconseguit desmantell­ar 99 pisos de la droga des del 2017
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Les operacions funcionen.Els dispositiu­s de Mossos i Guàrdia Urbana han aconseguit desmantell­ar 99 pisos de la droga des del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain