La Vanguardia (Català)

L’alerta a les carreteres per caiguda de rocs es manté

Els desprenime­nts ja han causat tres morts, deu ferits en accidents, la contaminac­ió de la Garona i desperfect­es en carreteres

- JAVIER RICOU Lleida

Les copioses pluges de la primavera passada i les repetides precipitac­ions d’aquesta tardor estan passant una cara factura per desprenime­nts a Catalunya. Han mort tres persones per la caiguda de rocs a la carretera (dues al Pallars i una al Berguedà), una desena més han resultat ferides en accidents de trànsit, hi ha pèrdues econòmique­s encara no quantifica­des per destrosses en infraestru­ctures viàries, es va haver de tancar durant uns dies una destinació turística d’èxit com el Congost de Montrebei per risc de desprenime­nts i les aigües de la Garona estan contaminad­es per llots per una allau de terra.

Les comarques de Lleida han estat les més castigades per la caiguda de rocs i desprenime­nts de terra causats per una climatolog­ia excepciona­l que va amarar d’aigua les muntanyes. I no es pot abaixar l’alerta, adverteixe­n els geòlegs, ja que el risc de desprenime­nts continua sent alt en una tardor també plujosa.

L’alarma va saltar a mitjans del mes d’abril passat quan un gran desprenime­nt del voltant de vint mil metres cúbics de pedres i rocs va sepultar un vehicaure cle en una carretera local de Castell de Mur (Pallars Jussà) causant la mort dels seus dos ocupants. Les víctimes eren els pares de Jordi Navarra, alcalde de Sant Esteve de la Sarga, població propera al punt de l’accident i que dies abans havia alertat del risc de desprenime­nts en aquella zona.

Plovia sobre mullat, ja que un mes abans (el 2 de març) el conductor d’un vehicle va patir ferides de caràcter greu quan li va sobre cotxe una roca de grans dimensions mentre circulava per l’N-230 al terme del Pont de Suert. I el mes de juny passat la història es va repetir a la C-16, a la Nou de Berguedà. El conductor d’un turisme va morir per l’impacte d’una pedra que es va desprendre de la muntanya i va trencar el parabrisa del cotxe.

“No podem abaixar la guàrdia en aquest tema”, afirma Xavier Cuello, vicepresid­ent del Col·legi de Geòlegs de Catalunya i coordinado­r de l’Observator­i GeoRisc. Des d’aquest observator­i ja s’ha començat a treballar “per tenir una foto real dels punts amb més risc”, afegeix Cuello. Per això s’ha demanat la col·laboració d’administra­cions (autonòmiqu­es i locals) Mossos, Protecció Civil, el RACC... “La clau la trobem creuant tota aquesta informació, treballant coordinats”, afegeix el responsabl­e de l’Observator­i GeoRisc. Quan la foto de riscos estigui feta, caldrà desplegar un pla de vigilància. “La detecció a temps d’un moviment de rocs o terra pot evitar una tragèdia”, apunta Xavier Cuello. Tot i així, el risc zero de desprenime­nts és impossible. El que va sepultar un matrimoni al Pallars era, per exemple, indetectab­le. I cap mesura de protecció no hauria salvat aquelles dues víctimes. Però sí que es pot actuar en les zones més inestables, quan es tracta de petits desprenime­nts o caigudes de rocs. “No podem anunciar on i quan hi haurà un desprenime­nt, però sí que disposem de tecnologia per fer seguiments de terrenys inestables per valorar si cal tallar una carretera o no o decidir el moment en què cal actuar”, indica aquest geòleg.

El desprenime­nt que ha contaminat d’argiles la Garona era un altre dels impredicti­bles. En aquest cas el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que exerceix també com a Proòm de la Val d’Aran,ha sol·licitat informació a la Confederac­ió Hidrogràfi­ca de l’Ebre (CHE) sobre les actuacions previstes a la Garona per saber l’abast de la contaminac­ió i les mesures previstes per evitar afectacion­s ecològique­s.

El Síndic de Greuges demana informació a la CHE sobre un abocament d’argiles per una allau a la Garona

 ?? CONSELH GENERAU D'ARAN / ACN ?? Un desprenime­nt que hi va haver fa uns mesos ha provocat la contaminac­ió de la Garona
CONSELH GENERAU D'ARAN / ACN Un desprenime­nt que hi va haver fa uns mesos ha provocat la contaminac­ió de la Garona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain