La Vanguardia (Català)

Un informe jurídic municipal avala l’obligació d’un 30% de pisos públics

-

Un informe jurídic del secretari municipal i un altre d’econòmic avalen la iniciativa amb què l’Ajuntament pretén obligar els promotors a destinar un 30% de les noves promocions de residencia­l o grans rehabilita­cions a habitatge públic. Una mesura amb què es pretén implicar el sector privat en l’ampliació del parc d’habitatge públic i que permetria crear al voltant de 400 residèncie­s protegides a l’any.

L’informe jurídic redactat pel secretari municipal conclou que la modificaci­ó de Pla General Metropolit­à que permetrà aquesta imposició als promotors “és innovadora a Catalunya i a la resta de l’Estat”. Afegeix que la iniciativa està habilitada per la vigent legislació d’urbanisme i habitatge i pel règim especial del municipi de Barcelona, en concret per les determinac­ions de la Carta Municipal. També assegura que està adequadame­nt motivada i fonamentad­a “en l’interès general i l’evident falta d’habitatge assequible a la ciutat”. Sobre la possibilit­at de fer-la extensible a la resta de municipis de l’àrea metropolit­ana, tal com es va reclamar en la primera de les sessions extraordin­àries en què es debat aquesta iniciativa, el secretari resol que aquest element no ha d’impedir d’aplicar-la en l’àmbit municipal.

En aquesta mateixa línia es pronuncia l’informe econòmic, encarregat per l’Ajuntament, i que amplia el que ja s’havia elaborat abans. Segons l’estudi de Duatis Arquitecte­s, la mesura no “significa un encariment dels preus de l’habitatge lliure, sinó que produeix una reducció”. L’estudi ha analitzat l’evolució dels preus del mercat de l’habitatge als diversos barris i districtes per avaluar la viabilitat econòmica de reservar un determinat percentatg­e a sostre residencia­l protegit; per tant, assenyala que l’augment d’habitatges a preu taxat “no només millora l’accés d’habitatge a deter- minats sectors” de població, sinó que també modera els preus dels pisos lliures.

Aquests dos informes van ser facilitats aquesta setmana als grups de l’oposició i a les entitats promotores de la iniciativa, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la FAVB, el Sindicat de Lloguers, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i l’Observator­i Desc. Els documents es discutiran en la comissió d’Urbanisme de dimecres vinent, i en el ple del dia 28 els grups hauran d’expressar el seu vot per aprovar definitiva­ment aquesta moció que després haurà de rebre el vistiplau de la Generalita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain