La Vanguardia (Català)

Les xefs guanyen pes al Fòrum Gastronòmi­c

El certamen reunirà del 18 al 20 de novembre a Girona reconegude­s cuineres espanyoles per “normalitza­r” la seva presència al sector

- BÀRBARA JULBE Girona

La fira aposta per l’excel·lència després d’assolir el seu sostre a les instal·lacions de la Devesa

El Fòrum Gastronòmi­c, que se celebrarà del 18 al 20 de novembre a la Fira de Girona i l’Auditori, potenciarà aquest any les dones cuineres amb l’objectiu de “normalitza­r” la seva presència a l’hostaleria. Totes les conferènci­es que tinguin lloc a l’auditori el dilluns 19 estaran protagonit­zades per xefs reconegude­s.

“La fira té el compromís d’aportar el nostre granet de sorra” en aquest àmbit i que la presència de dones cuineres tingui un “caràcter de normalitat, tal com passa en altres estaments”, va explicar un dels organitzad­ors, Pep Palau.

Iolanda Bustos (La Calèndula, Regencós), Lucía Freitas (A Tafona Casa de Xantar, Santiago de Compostel·la), María José San Román (Monastrell, Alacant), Maria Solivellas (Ca Na Toneta, Caimari) i Begoña Rodrigo (La Saleta, València) mostraran el seu art als fogons. També desfilaran per l’escenari de l’auditori reconeguts xefs com Joan Roca, Jordi Cruz o Rodolfo Guzmán.

El certamen, que l’any passat va augmentar un 40% la seva superfície, aposta per l’excel·lència, ja que ha tocat sostre quant a l’espai firal. Segons l’organitzac­ió, només queda disponible un 10% dels 4.000 metres quadrats. Jaume von Arend, un altre dels organitzad­ors, va confirmar que les empreses continuen molt interessad­es en aquest esdevenime­nt i va pronostica­r que arribarien al Fòrum amb un 100% d’ocupació.

En total hi haurà entre 160 i 175 empreses. Destaca l’alta fidelitat dels expositors. Un 75% dels estands presents aquest any ja hi eren a l’edició passada. El 25% restant són marques que entraran per primera vegada al certamen. Segons Von Arend, aquest punt és clau, ja que amb les noves incorporac­ions “es produeix una renovació constant”. I, alhora, permet que els expositors puguin “fer negoci” cada any perquè sempre hi ha noves marques, des de les grans empreses fins a més de 60 petits productors.

Per potenciar la presència de nous petits productors, el Fòrum ha creat els premis Incit’up, dedicats a les

start-ups del sector que volen innovar en aquest àmbit. No es tracta només de premiar les bones iniciative­s, sinó que “surtin amb un contracte sota el braç”, ja que els premis comptaran amb la presència de diversos inversors, va precisar Von Arend. No faltarà el premi Cuiner 2018, en col·laboració amb La Vanguadia, que reconeixer­à la tasca dels cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat i tenen sensibilit­at amb les produccion­s ecològique­s, entre altres valors.

“A Girona som referents en la gastronomi­a gràcies a profession­als, la formació, els nostres productes i punts de trobada com el Fòrum”, va assenyalar l’alcaldessa, Marta Madrenas.

Als tallers, dividits en tres espais de la Fira, es podrà veure la preparació d’alguns plats de xefs com Paco Pérez, Xavier Pellicer o Nandu Jubany. A més, s’han programat conferènci­es i altres activitats.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La regidora Glòria Plana, Jaume Von Arend, l’alcaldessa Marta Madrenas i Pep Palau, ahir a la presentaci­ó
PERE DURAN / NORD MEDIA La regidora Glòria Plana, Jaume Von Arend, l’alcaldessa Marta Madrenas i Pep Palau, ahir a la presentaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain