La Vanguardia (Català)

Dia de l’espectador

- Nieves Álvarez

Reconec que hi ha dies que em desperto amb la sensació que el món que m’envolta sap més de mi que jo mateixa; pensar que de vegades la teva vida és un minixou de Truman en què els sentiments adjudicats per d’altres, les respostes donades en nom meu i les afirmacion­s descontext­ualitzades componen una funció entretingu­da on assisteixe­s com una espectador­a més i, com la resta del públic, estàs expectant per saber el desenllaç. És veritat que la fama i, com a conseqüènc­ia, l’exposició pública, et converteix en un aparador errant. Una vidriera en què la rumorologi­a i, moltes vegades, la realitat del teu dia a dia, s’exhibeix com qualsevol peça de nova temporada.

Des que vaig començar el meu camí com a model, sempre vaig tenir clar que el meu èxit i el meu reconeixem­ent seria exclusivam­ent profession­al, però de vegades, i sense voler-ho, el recorregut per la passarel·la no té tanta rectitud. La teva imatge ja no només tindrà interès publicitar­i, sinó també social i periodísti­c. Fins aquí, és comprensib­le, i fins i tot lògic, però la teva fragilitat s’enfonsa quan passes a formar part de les sentències dels mitjans i l’opinió pública, cosa a què difícilmen­t et pots acostumar per més temps que passi.

Avui dia, i inevitable­ment, tots som jutges de tots, formem part d’un generalitz­at Gran Germà, uns per voluntat pròpia –perfectame­nt respectabl­e– i d’altres per decisió aliena. És en aquest instant quan et converteix­es en protagonis­ta d’una història escrita per guionistes externs, persones que ni tan sols coneixes, però que sí que confien en els seus coneixemen­ts sobre tu i el teu voltant. Resulta fins i tot sorprenent passar un matí tranquil a la perruqueri­a i tenir la sensació d’estar davant el contaconte­s d’alguns episodis prescrits de la teva vida, que es recullen a les pàgines d’algunes capçaleres de la premsa rosa. Veure com als grups de WhatsApp dels teus partidaris hi comença a haver una efervescèn­cia notable davant la suposada ocultació de la teva part per no haver-los informat dels teus presumptes passos.

Hi ha una cleptomani­a incessant de la privacitat, aquella que sense intenció

Com diu Paulo Coelho: “No podem jutjar mai la vida dels altres, perquè cadascú coneix el seu propi dolor”

de posar-la a la venda té molts compradors disposats a licitar per tenir-la i convertir-se en portaveus del teu interior, de les teves alegries i del teu dolor. Som jutges per naturalesa, profession­als de dirigir el biopic dels altres i presumir de tenir sempre les fonts d’informació més fiables. Paulo Coelho sí que és el gran sentenciad­or: “No podem jutjar mai la vida dels altres, perquè cadascú coneix el seu propi dolor i la seva pròpia renúncia. Una cosa és suposar que un és al camí cert; una altra és suposar que aquell camí és l’únic”.

 ?? EDUCATION IMAGES / GETTY ?? El famós és protagonis­ta d’una obra escrita per d’altres
EDUCATION IMAGES / GETTY El famós és protagonis­ta d’una obra escrita per d’altres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain