La Vanguardia (Català)

Alternance­s tèrmiques

- Sergi Pàmies

Betevé va tenir la bona idea de filmar la tempesta de dimecres a Barcelona des del mirador de Collserola. Una càmera fixa i les imatges accelerade­s per, en poc més d’un minut, explicar un fenomen espectacul­ar. El pas d’un paisatge aparentmen­t tranquil fins al presagi de núvols deformes i la traca final que ho enfosqueix tot amb boira, grisor i pluja sembla la metàfora dels mètodes polítics que imperen no solament a Madrid i Barcelona, sinó en moltes capitals del món.

MADRID. La sessió de control al Congrés de Madrid del mateix dia va ser tensa, simptomàti­ca i, a la seva manera, memorable. Una successió de qüestions candents, amb punyalades i cops d’efecte inclosos, i la sensació que el vigor parlamenta­ri espanyol respon a bioritmes més versemblan­ts que els que condemnen el Parlament de Catalunya a viure en un estat d’amenaçador­a letargia o de vocacional hipotensió.

¿ON ÉS JOSEP CUNÍ? Passa de tant en tant. Algú em pregunta: “¿I el senyor Cuní, què fa?”. Que li diguin senyor és, dedueixo, un símptoma de respecte i la conseqüènc­ia d’haver acumulat això que anomenem trajectòri­a. Als curiosos procuro respondre’ls amb exactitud que Cuní està actiu i que es dedica, des de fa un any, a córrer món per dirigir i presentar documental­s informatiu­s (emesos per Cuatro) sobre països amb diversos graus de convulsió i crisis democràtiq­ues: EUA, Rússia, Anglaterra. Dijous va ser a Bèlgica i es va submergir en la pintoresca i peculiar realitat identitàri­a belga. El mètode de Cuní defuig el model d’especialis­tes i posa el termòmetre de la curiositat entre contribuen­ts i ciutadans exigents, desemparat­s o al límit de la xenofòbia, que no acaben de sentir-se còmodes, per excés o per defecte, amb la realitat que els toca compartir. Ara més que mai, i per raons òbvies, és inevitable que l’espectador estableixi malèvols paral·lelismes entre Bèlgica, Valònia i Flandes i Espanya i la Catalunya que dimarts va ocupar pacíficame­nt la Diagonal.

La tempesta sembla la metàfora dels mètodes polítics que imperen a tot el món

UNA NEVERA AL PLATÓ. Deslocalit­zat a La Sexta per raons de mercat i voluntat de canvi, Alfons Arús adapta el format d’Arucitys, de sobretaula i migdiada, a un horari de despertado­r. El nou nom, Arusitys, defineix una voluntat de no distanciar-se de la fórmula original però, en la pràctica, el ritme matinal i la competènci­a l’obliguen a accelerar la successió frenètica de continguts efervescen­ts, un turbo que sempre ha definit el segell Arús. L’altre dia, amb un especialis­ta sobre com hem de conservar els aliments a la nevera, se’l veia impacient, nerviós, dret, com si volgués contagiar a l’especialis­ta, massa lent i digressiu, el dinamisme elèctric made in Arús. ¿Vam aprendre alguna cosa? Sí. “El fred baixa”, va afirmar l’especialis­ta. I Arús va fer cara de pensar que, després del seu programa, ja arriba Al rojo vivo, que, per pura lògica tèrmica, deu pujar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain