La Vanguardia (Català)

El Govern vol gastar 500.000 euros a l’any amb l’ós

- JAVIER RICOU

L’aixeta econòmica del programa de reintroduc­ció de l’ós al Pirineu s’està quedant eixuta. Dels 2,5 milions d’euros del Piroslife per al període 2015-2018 (un 75% d’aquesta quantitat l’ha aportada la UE) en queden per gastar menys de 800.000 euros, de manera que, quan aquesta partida s’acabi i l’aixeta d’Europa deixi de brollar, serà la Generalita­t la que haurà d’assumir el cost d’aquest pla per complir el compromís de compatibil­itzar la ramaderia de muntanya amb la conservaci­ó de l’ós.

La factura, en vista dels 1,7 milions d’euros gastats els últims quatre anys, no surt barata. La principal despesa (un 35% del pressupost) s’ha destinat a la prevenció de danys a la ramaderia. A aquesta xifra cal afegir-hi uns 200.000 euros més que el Govern ha tret de les seves arques per a actuacions relacionad­es amb el dispositiu de reintroduc­ció, però que no estaven recollides en aquest pla de conservaci­ó de l’ós.

Per continuar amb aquest programa tal com s’ha fet els últims quatre anys, quan ja no hi hagi fons de la UE, l’Executiu català preveu incloure en els

L’ós Goiat, que continua a França, és l’autor de més d’un 30% dels atacs a bestiar registrats al Pirineu

pressupost­os futurs una partida de mig milió d’euros anuals, tal com va anunciar ahir Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambiental i Medi Natural.

Miralles va retre comptes ahir davant els mitjans de comunicaci­ó amb la intenció de demostrar que les informacio­ns que acusen la Generalita­t d’ignorar els ramaders i preocupar-se només dels óssos “són falses”. El director de Medi Natural va detallar totes les partides destinades directamen­t als ramaders, en matèria de protecció de ramats, seguiment dels plantígrad­s per reduir els atacs, construcci­ó de cabanyes o contractac­ió de pastors. “I tot de franc, sense cap cost econòmic per a aquestes persones”, va assegurar.

Miralles també va parlar de l’ós Goiat, que continua a França. El Govern manté la intenció de treure’l del Pirineu, “però abans cal elaborar un protocol sobre aquesta mena de conductes anòmales i buscar el màxim consens”, va dir. En Goiat, amb una predilecci­ó pel bestiar equí, és l’autor de més d’un 30% d’atacs a bestiar registrats en aquestes muntanyes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain