La Vanguardia (Català)

La despesa real sanitària a Catalunya superarà aquest any els 10.400 milions

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

La despesa real en sanitat a Catalunya superarà els 10.400 milions d’euros el 2018, segons les últimes estimacion­s del Govern de la Generalita­t. Si es confirma, per primera vegada es tornaria al nivell de despesa assolit fa pràcticame­nt una dècada, el 2009 –abans de les retallades més importants per la crisi econòmica–. Aquell any, es va marcar el punt més alt d’inversió en el servei sanitari amb 10.380 milions d’euros. Respecte al 2017, la despesa real pujarà entorn d’un 4%.

A partir del 2009, les partides dedicades a sanitat a Catalunya van començar a caure fins a marcar el nivell més baix d’aquest període el 2013, quan s’hi van dedicar 8.840 milions d’euros –en quatre anys, la caiguda va ser d’un 15%–. Des d’aleshores, ha anat incrementa­nt-se.

“El que més ha crescut són les partides de la despesa farmacèuti­ca i les del capítol 1, correspone­nt al personal sanitari”, explica el director de CatSalut, Adrià Comella, qui destaca que amb aquesta xifra de més de 10.400 milions marcaran un nou màxim anual aquest 2018. Comella defensa a més que, entre les comunitats de més població com Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia, Catalunya té la despesa per càpita més elevada.

“Recuperem la inversió, però condiciona­da per l’increment de l’activitat sanitària –cal atendre a una població que viu més anys–, i la farmàcia”, així com la reversió parcial de les retallades que van afectar el personal sanitari. Adrià Comella apunta a més que “el proper any i el següent” esperen aconseguir tornar el poder adquisitiu dels metges i la resta de sanitaris al punt en el qual es trobava abans que se’ls reduís el salari.

Alhora, amb aquesta evolució de la despesa real, la inversió en equipament i instal·lacions ha estat de les partides més afectades, i ha comportat la congelació d’algunes obres “que en altres circumstàn­cies s’haurien afrontat”. Segons assenyala el director de CatSalut, la inversió en infraestru­ctures sanitàries ha estat estabilitz­ada des de fa anys entorn dels 240 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain