La Vanguardia (Català)

Life Victoria aterra al Foyer del Gran Teatre

El cicle de lied firma un conveni amb el Liceu

- M. CHAVARRÍA Barcelona Benjamin Appl i Kate Royal PRÒXIMA VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com 15% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

El Gran Teatre del Liceu i la Fundació Victòria dels Àngels inicien un conveni de col·laboració pel qual algun dels recitals del festival de lied Life Victoria se celebrarà al Foyer del teatre. Així ho va anunciar el coliseu de la Rambla aquesta setmana. La primera d’aquestes cites tindrà lloc el proper 21 de novembre, amb l’actuació del baríton alemany Benjamin Appl i el pianista Graham Johnson, un recital que estava previst inicialmen­t als salons del Cercle del Liceu amb motiu de la presentaci­ó dels Amics de la Fundació, una plataforma amb què el cicle vol captar fons.

No obstant això, i segons informa el director del festival, Marc Busquets, es va considerar que programar-lo al Foyer causaria més impacte, si bé el Cercle també participa en aquesta col·laboració. “Hi ha voluntat que aquest acord de col·laboració tingui una continuïta­t en el futur, especialme­nt de cara al 2023, quan es compleix el centenari de Victòria dels Àngels”, va indicar. “El Liceu forma part del patronat de la Fundación Victòria dels Àngels, de manera que té tot el sentit que formi part de la comissió del centenari”.

El Liceu s’afegeix així a la llista d’institucio­ns barcelonin­es amb què el Life Victoria sosté acords, com el Sant Pau Recinte Modernista, el Palau de la Música Catalana o l’Esmuc.

Va ser al primer d’aquesta llista d’escenaris on Benjamin Appl va fer el seu debut dins del Life Victoria, la temporada passada. Llavors era un destacat exponent de la nova generació de liederiste­s –l’últim alumne de Dietrich Fischer-Dieskau, ECHO Rising Star la temporada 2015-2016–, però ara torna després d’haver despertat interès en els principals festivals i auditoris europeus, del Barbican al Wigmore Hall, de la Philharmon­ie de París al Palau de la Música Catalana. A part d’aquest debut al Foyer, Appl protagonit­zarà un duo notable amb la soprano Kate Royal –una de les estrelles de la Schubertía­da– a la Sala Domènech i Montaner de Sant Pau, també amb el ja veterà Graham Johnson que entre d’altres tantes estrelles va col·laborar amb la mateixa Victòria dels Àngels. Serà el 23 de novembre, amb un programa inspirat en els duets que Victòria dels Àngels i Fischer-Dieskau solien interpreta­r junts i que suposarà la clausura del Life Victoria.

El salt qualitatiu que fa el festival en aquesta edició va unit a un salt quantitati­u, amb més recitals i activitats complement­àries que mai. El Life Victoria ha nomenat artista resident ni més ni menys que el pianista Malcolm Martineau, que oferirà tres recitals i una sèrie de masterclas­ses . El prolífic pianista anglès acompanyar­à el consagrat baríton Simon Keenlyside en un recital que el Palau de la Música no ha dubtat a incloure en el seu cicle Grans Veus, tot i que és la seva primera col·laboració amb el festival.

Els altres dos barítons que faran tàndem amb Martineau són Christophe­r Maltman, que oferirà un programa de cançons inspirades en els animals, i el molt nostrat Josep-Ramon Olivé, que torna al festival després d’haver guanyat la Medalla d’Or de la Guildhall School de Londres i com a ECHO Rising Star.

I, si parlem de joves barítons, atenció a Julien van Mellaerts, guanyador del concurs Wigmore Hall 2017, que recorrerà la tradició clàssica amb Simon Lepper, un piano que també impartirà masterclas­ses. No obstant això, entre els nous talents internacio­nals, el Life Victoria s’ha fixat en el contrateno­r polonès Jakub Józef Orlinski, que cantarà un programa dedicat en part al centenari de la independèn­cia del seu país, i així debutarà a Barcelona abans de participar en l’Agrippina del Liceu, junt amb Joyce DiDonato, la pròxima primavera.

I, pel que fa al talent nacional, Ruth Iniesta substituei­x la mezzo María José Montiel al segon recital del cicle i Cristina Faus fa un programa sobre María Malibran i compositor­s belcantist­es. Les col·laboracion­s s’estenen al Bachcelona, que coprodueix un recital de Carine Tinney i Daniel Tarrida. I a Jorquera Pianos i la galeria Carles Taché, que acolliran els aperitius amb lied.

 ?? QUIM ROSER / REVISTA MUSICAL CATALANA ?? El baríton alemany i la soprano anglesa s’inspiren en els duets que van cantar Fischer-Dieskau i Victòria dels Àngels
QUIM ROSER / REVISTA MUSICAL CATALANA El baríton alemany i la soprano anglesa s’inspiren en els duets que van cantar Fischer-Dieskau i Victòria dels Àngels
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain