La Vanguardia (Català)

Les nits són per llegir

- Magí Camps

Ahir la Setmana del Llibre en Català va fer vuit dies i tot i així no abaixarà la persiana fins demà. Com que amb deu dies no en té prou, en aquesta edició s’ha celebrat la Nit de la Setmana. Ahir les parades no van tancar a les nou del vespre, sinó que van allargar fins a mitjanit, amb activitats per cridar l’atenció del públic. És el cas del munt de gent que es va congregar per recordar Maria Aulèlia Capmany, l’escriptora que deia que a casa seva, quan era petita, no hi havia bistecs, però sí que hi havia llibres.

També hi va haver espai perquè els editors homenatges­sin José Pérez Freijo, que des del 1999 ha estat al capdavant dels serveis editorials de l’Ajuntament de Barcelona. El president de la Setmana, Joan Sala; la presidenta d’Editors.cat, Montse Ayats, i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, van lloar la seva tasca.

Sergio Vila-Sanjuán, redactor en cap del suplement Cultura/s de La Vanguardia, va glossar la figura de Freijo, que sempre ha propiciat les col·laboracion­s entre l’Ajuntament i les editorials privades i que ha fet possible nombrosos projectes editorials sobre la ciutat de Barcelona. “Sota la seva tutela –va subratllar– s’han publicat prop de 600 títols, sobre art, arquitectu­ra, urbanisme, sobre els barris i sobre moviments socials. També sobre balls, platges, mercats, botànica, vi, xocolata, ràdio, cafès, passatges, religions, periodisme, bibliotequ­es, publicitat, joieria, contracult­ura, còmic, titelles, col·leccionism­e, kitsch… Fins i tot un sobre Barcelona, ciutat de l’amistat ,un títol molt adequat per a l’acte d’avui”. Potser per això Freijo ha marcat “un abans i un després” en el coneixemen­t sobre la ciutat, un fenomen singular al món. L’homenatjat confessava que li resultava sorprenent que un servidor

Ahir va ser el moment d’homenatjar Freijo, al capdavant dels serveis editorials de l’Ajuntament barceloní

públic rebés aquest reconeixem­ent, però és evident que Freijo ha fet una bona feina.

A banda de les parades i els actes, l’artista plàstic Tom Carr (Tarragona, 1956) va animar la nit amb una instal·lació per celebrar el fet de llegir. Es tractava de fer-se una foto a contrallum contra una superfície que emmarcava la silueta del retratat llegint un llibre. A l’Instagram de La Setmana s’hi podien penjar les instantàni­es, que participen en un concurs.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Ambient a totes hores a la Setmana del Llibre en Català
XAVIER CERVERA Ambient a totes hores a la Setmana del Llibre en Català
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain