La Vanguardia (Català)

La nova direcció del Lliure s’elegirà per concurs internacio­nal

Un patronat intens del qual va marxar Rosa Maria Sardà inicia el canvi

- JUSTO BARRANCO

Comença el procés de canvi al Teatre Lliure. Amb decisions importants i també amb gestos pràctics que van resultar simbòlics: ahir el patronat del teatre, que havia de decidir el mètode per substituir Lluís Pasqual després de la seva dimissió, es va reunir a la biblioteca del centre, amb els 28 patrons a la mateixa altura i cara a cara al voltant d’una gran taula. Normalment es reunien a la sala de premsa, on uns presidien des de la tarima mentre la resta s’asseien com a espectador­s davant d’ells en diverses fileres de cadires. I és que la d’ahir no era precisamen­t una reunió de tràmit i concòrdia, sinó que havien de discutir a fons després de la polèmica viscuda.

Allà hi havia actors com Rosa Maria Sardà, Pere Arquillué, Imma Colomer, Fermí Reixach, Jordi Bosch o Toni Sevilla. I exdirector­s del Lliure com Àlex Rigola i Guillem-Jordi Graells. I l’artista Frederic Amat. I la biòloga Anna Veiga. I per descomptat les quatre administra­cions –Ajuntament, Generalita­t, Ministeri i Diputació– que subvencion­en el teatre. Va ser una reunió “molt intensa”, segons alguns patrons. Rosa Maria Sardà, que havia anunciat la seva dimissió al principi, es va quedar, però va acabar aixecant-se i marxant ostensible­ment enfadada. S’hi va llegir, a més, una carta de Lluís Pasqual al patronat en la qual el ja exdirector explicava els seus motius, feia un recorregut per la història i les diferents etapes del teatre i recordava els principis que l’inspiren. Gairebé un informe de situació per a qui arribi.

Malgrat la intensitat del debat, el sentir més comú és que va resultar molt útil i hi va haver acord general en lamentar la marxa de Pasqual. I també en què el seu substitut o substituta serà elegit, per primera vegada en la història d’aquest teatre, per concurs internacio­nal. Limitat, això sí, a l’àmbit europeu, perquè el president del patronat, el metge Ramon Gomis de Barbarà –que va definir la marxa de Pasqual com a “trist” i va recordar que el Lliure és una singularit­at pel pes que té la professió teatral en el seu patronat–, va explicar que han d’agilitar l’elecció per poder programar la següent temporada.

Tot i que els directors del Lliure els elegeix per estatuts el patronat, el màxim òrgan de decisió, no caldrà canviar-los per organitzar el concurs: la junta de govern del teatre –integrada per nou membres del patronat– confeccion­arà les bases del concurs i proposarà els jurats. Una vegada el patronat discuteixi i aprovi aquestes propostes, cap a novembre es convocarà el concurs. I la decisió del jurat la farà seva la junta de govern. Si el jurat dubta entre més d’un candidat, la junta de govern apostarà

Una comissió en què hi haurà Imma Colomer, Guillem-Jordi Graells i Frederic Amat abordarà el canvi dels estatuts

per un. I el portarà al patronat per a l’aprovació final. Abans de gener no hi haurà nova direcció, potser mesos més tard, i per això ahir es va confirmar a la subdirecto­ra i gerent Clara Rodríguez i a l’adjunta a la direcció artística, Aurora Rosales, els seus càrrecs al capdavant del vessant econòmic i de l’artístic, respectiva­ment. Rosales haurà de decidir quin espectacle substituei­x el Lorca que havia de dirigir Pasqual i, segons quan s’elegeixi la nova direcció, potser haurà de programar el primer trimestre de la pròxima temporada. La Kompanyia Lliure, el grup d’actors joves del teatre, continuarà aquest any, i el pròxim dependrà de qui es triï i de la renovació del patrocini del Banc Sabadell.

Així mateix, ahir es va decidir crear una comissió de canvi d’estatuts que treballarà durant sis mesos i estarà integrada per Amat, Colomer, Graells, Rexach, Esteve León, Maria Martínez i l’Associació d’Espectador­s del teatre. Abordaran temes necessaris com la paritat en la programaci­ó, els mètodes d’elecció dels càrrecs del teatre o la composició i renovació del patronat.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un aspecte de la reunió del patronat del Lliure ahir
XAVIER CERVERA Un aspecte de la reunió del patronat del Lliure ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain