La Vanguardia (Català)

El Santander va pensar a comprar el Banco Popular per 200 milions

-

S&P Global Market Intelligen­ce, el servei d’estudis de Standard & Poor’s, deixa entreveure en un document difós ahir que el Banco Santander coneixia amb temps, “setmanes abans”, la intenció de les autoritats europees de procedir a la resolució del Banco Popular. Per això, segons explica aquesta divisió del servei financer S&P, el Santander només es va plantejar comprar l’entitat per zero euros o, en el seu cas, negociar un màxim de 200 milions d’euros.

Finalment, el banc que presideix Ana Botín va aconseguir el Popular pel simbòlic preu d’un euro el 7 de juny del 2017, després que les autoritats europees consideres­sin que el banc era inviable o estava a punt de ser-ho. La resolució de l’entitat espanyola, la primera materialit­zada mitjançant aquest procés ordenat, ha estat objecte de nombroses demandes que qüestionen la integritat del sistema. Els demandants afirmen que els reguladors europeus, al tractar amb el Popular, van influir indegudame­nt en els mercats, van ignorar certes opcions viables i no van aconseguir que el procés fos transparen­t, la qual cosa fins i tot va soscavar la credibilit­at del projecte de la unió bancària.

També es posa en qüestió la validesa de l’informe de Deloitte sobre el valor del banc i s’assegura que els reguladors van ignorar que la mateixa entitat hagués intentat buscar un comprador o planejat obtenir capital.

En un document que s’havia d’enviar al consell de supervisió del banc Santander el 22 de maig del 2017, dos dels responsabl­es principals del banc, José Luis de Mora i Víctor Matarranz, parlaven d’una operació sota el nom Proyecto Neptuno i proposaven que, “en el cas d’un procés de resolució”, Santander hauria d’oferir entre zero i 200 milions d’euros per Neptuno, el banc en qüestió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain