La Vanguardia (Català)

Els costos laborals a l’eurozona pugen al ritme més gran des del 2012

Espanya, a la cua dels increments, amb un augment del cost de només el 0,7%

- BARCELONA Redacció

El Banc Central Europeu (BCE) informa que l’economia de la zona euro ha iniciat una lleugera desacceler­ació i que el creixement hauria tocat sostre en la primera meitat del 2018. Per això resulta paradoxal que, després d’encadenar molts trimestres d’estretors, ara que la recuperaci­ó sembla haver assolit els seus límits, els indicadors laborals comencin a mostrar signes de revitalitz­ació.

Els increments dels salaris, grans absents de l’última etapa expansiva de l’economia europea, comencen a aparèixer, com mostrava ahir Eurostat. Segons l’organisme estadístic de la Unió Europea (UE), els costos laborals per hora treballada en la zona euro van registrar durant el segon trimestre del 2018, una pujada del 2,2% respecte al mateix tram de l’exercici anterior, fet que representa l’increment més gran des de finals del 2012, mentre que en el conjunt de la Unió Europea (UE) la pujada interanual va ser del 2,6%, la més pronunciad­a des del tercer trimestre de l’any 2009.

El component salarial d’aquests costos laborals per hora es va incrementa­r entre abril i juny un 1,9% en la zona euro, davant l’1,8% del trimestre precedent, mentre que el component no estrictame­nt salarial (càrregues socials) va augmentar un 2,9%, davant el 2,8% del trimestre anterior, fet que també suposa l’increment més gran en cinc anys. Entre els Vint-i-vuit, els salaris per hora van augmentar un 2,6% en el segon trimestre, després de pujar un 2,7% en els tres mesos anteriors, mentre que els elements aliens al salari van augmentar un 2,6%, davant l’increment del 3,1% del primer trimestre de l’any.

La pujada més gran dels costos laborals per hora a la UE durant el primer trimestre es va registrar a Romania (+15,6%), Letònia (+11,7%) i Hongria (+10,2%). En el segon trimestre no es va registrar cap descens. En el cas d’Espanya, els costos laborals per hora van pujar en el segon trimestre un 0,7%, després d’haver crescut 1,4% en els tres mesos anteriors, fet que situa Espanya entre els països en els quals menys va pujar aquest indicador, sols per darrere de Luxemburg (+0,6%).

El component salarial a Espanya va pujar en el segon trimestre un 0,6%, després d’augmentar un 1,6% en els tres mesos anteriors, mentre que l’alça del component extrasalar­ial va pujar un 1,1%, al mateix ritme que en el primer trimestre

La debilitat salarial ha estat un dels factors estructura­ls de la recuperaci­ó a Europa i els EUA

de l’any. La debilitat salarial s’ha convertit en un dels factors estructura­ls de l’última recuperaci­ó. No només a Europa, sinó també als Estats Units, on l’atur, percentual­ment, és la meitat que el de la mitjana europea.

La Reserva Federal (Fed) ha considerat aquest fet (el baix creixement dels salaris) com un dels factors a considerar a l’hora d’aplicar les seves polítiques. El baix augment dels salaris, conclou la Fed, allunya el temor de la inflació.

 ??  ??
 ?? PEDRO CATENA / ARXIU ?? Treballado­r d’un supermerca­t
PEDRO CATENA / ARXIU Treballado­r d’un supermerca­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain