La Vanguardia (Català)

El Banc d’Anglaterra alerta d’un possible crac immobiliar­i

Carney treballa amb hipòtesi de caigudes de fins al 35% dels preus

- BARCELONA Redacció

El governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, ha alertat el Govern britànic que els preus immobiliar­is podrien baixar entre un 25% i un 35% en el pitjor dels escenaris d’un Brexit sense acord, segons revelava ahir la premsa britànica.

I no seria l’únic factor negatiu pel qual travessari­a l’economia. Carney va indicar al Consell de Ministres que en la pitjor de les hipòtesis, la taxa d’atur passaria del 4% actual fins a més del 10%. Així mateix, el transport aeri i ferroviari entre el Regne Unit i la UE quedaria bloquejat.

És cert que es tracta de possibles escenaris teòrics i no de pronòstics. Tot i així, el quadre coincideix amb el que va fer el banc central anglès l’any passat quan va elaborar els test de resistènci­a del sector bancari, per avaluar si les entitats britànique­s tenien múscul financer suficient per aguantar un possible ruixat en la conjuntura. “Un Brexit desordenat encara constituei­x una hipòtesi poc versemblan­t”, va precisar Carney, el mandat del qual finalitza el juny del 2019, és a dir tres mesos després de la teòrica sortida del Regne Unit de la UE. “La nostra feina és preparar l’economia per al pitjor i no esperar-se el millor”, va matisar el governador. Recentment, la presidenta de la patronal, Carolyn Fairbairn, havia manifestat que un Brexit sense acord constituir­ia “un cop de maça”. “Nombroses petites i mitjanes empreses no tindran ni la capacitat d’adaptar-se, ni la de preparar-se, amb la qual cosa l’impacte potencial, si haguéssim de tirar-nos a l’abisme, seria el doble”, va afirmar.

Segons la seva opinió, el govern “ha de concentrar tota la seva energia per concloure un acord sobre la sortida i obtenir un període de transició, entre l’abandoname­nt formal i l’establimen­t de les noves regles en vigor al Regne Unit, previstes per al 2020”.

Un ministre present en la reunió amb el governador del banc central va assenyalar ahir a The Guardian “que no es tracta més que d’una hipòtesi de treball”. Tot i això, la premsa britànica va despertar ahir els seus lectors amb el pitjor dels malsons possibles per a una ciutat com Londres, que en les últimes dècades ha registrat creixement­s estratosfè­rics en els preus de l’habitatge (i dels quals ha deixat un magnífic testimoni l’escriptor John Lanchester a la seva novel·la coral “Capital”, que descriu la gran urbs londinenca dels anys dos mil).

En les últimes setmanes, i davant l’evidència que les negociacio­ns amb Brussel·les no acaben d’anar en la direcció prevista, membres del gabinet conservado­r de Theresa May han començat a preparar-se per a una eventual

Els temors d’un Brexit més mogut del previst arriben en el desè aniversari de la crisi de Ledhman

marxa de la Unió Europea sense acord per a finals de març del 2019.

La posició del govern de May és cada vegada més complexa. Ahir els representa­nts del Partit Laborista van insistir que no pensen acceptar un acord de sortida amb la UE. “No volem que ens venguin ara a l’octubre o el novembre amb què firmem un sol document” explicava ahir el responsabl­e d’afers internacio­nals dels laboristes, Emily Thornberry, al Financial Times.

Els temors davant un Brexit més mogut del que inicialmen­t havien imaginat els britànics arriben quan es compleixen deu anys de la fallida de la fallida de Lehman Brothers, que va tenir successive­s rèpliques en la banca britànica. La més sonada va ser la de l’entitat financera hipotecàri­a Northern Rock, que va haver de ser liquidada no sense abans haver desencaden­at el pànic per les llargues cues de dipositant­s que es van concentrar davant les seves oficines.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Una caiguda de l’immobiliar­i seria letal per als interessos de la City
XAVIER CERVERA / ARXIU Una caiguda de l’immobiliar­i seria letal per als interessos de la City

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain