La Vanguardia (Català)

“Als països amb bones escoles, les catàstrofe­s duren poc”

- LLUÍS AMIGUET

Edat? Vull aprendre i ensenyar: soc jove. Vaig néixer a Botsuana, un oasi de prosperita­t al mig de l’Àfrica i una democràcia feta a si mateixa. L’escola no pot limitar-se a donar informació, sinó experiènci­es formadores per continuar aprenent tota la vida. Col·laboro amb el Centre Unesco Catalunya

Què trobaríem a faltar de la Unesco si desapareix? Educar avui és adaptar-se a un canvi cada cop més accelerat en cicles cada vegada més curts durant tota una llarga vida. A la Unesco ajudem els països i els seus sistemes educatius a no quedar-se enrere adaptant a les seves circumstàn­cies els programes i estratègie­s dels que van al davant.

Com?

És difícil anticipar-se, per exemple, al que demanda la indústria en intel·ligència artificial i al que requerirà, però podem donar als estudiants la base matemàtica, d’anglès i tècnica perquè puguin aprendre ràpidament tota la seva vida. Dissenyem programes educatius perquè la proporcion­in.

En canvi, les tecnològiq­ues es queixen que no troben aquestes habilitats.

Parlo amb aquests ocupadors sovint i del que es lamenten és que no troben qui tingui la base educativa per aprofitar els seus cursos d’especialit­zació.

Què proposa als governs?

Els programado­rs, per exemple, necessiten un nivell alt de matemàtiqu­es i alguns coneixemen­ts d’enginyeria que els permetin formar-se

a l’empresa sense començar des de zero. Però també requereixe­n maduresa intel·lectual i capacitat de treballar en equip.

No tots els estudiants voldran treballar en empreses tecnològiq­ues.

És que en qualsevol terreny, medicina, arquitectu­ra, periodisme..., serà necessària la intel·ligència artificial. Ja és necessària. I per treballar amb ella cal saber matemàtiqu­es, anglès i habilitats tecnològiq­ues.

Això no depèn de cada país?

Les competènci­es necessàrie­s des de l’escola per continuar aprenent sempre no són diferents a Catalunya o el meu país, Botsuana. Per això, la Unesco també és necessària.

Quins països estan educant millor?

Els que formen els seus educadors no per ensenyar un programa sinó perquè ensenyin a aprendre.

Citi’n alguns.

Els trobarà en tots els rànquings, però, a més de tests i qualificac­ions de països, a mi m’agrada citar la prova de la catàstrofe.

No ens espanti.

És molt senzilla. Mesura la resiliènci­a d’un país. La seva capacitat d’adaptar-se i superar un gran desastre, perquè aquesta competènci­a depèn de la qualitat del seu sistema educatiu

i no només ara sinó durant generacion­s. La seva escola és la clau.

Per exemple.

El Japó pateix tsunamis, terratrèmo­ls, huracans..., però en molt poc temps es recupera i torna a tenir en marxa el seu sistema productiu i així aviat la tragèdia queda enrere.

I això té a veure amb les seves escoles?

Demostra que han ensenyat els seus estudiants a adaptar-se a les condicions adverses fins a aconseguir superar-les com a societat. En canvi, als països amb males escoles qualsevol contratemp­s triga dècades a superar-se i sempre queden danys.

Hi deu haver altres factors també.

Però estan relacionat­s amb la qualitat de la seva educació. Per exemple, la seva cohesió social. En un país que no està dividit per la desigualta­t, els individus se sacrifique­n amb més facilitat pels altres i fan aquest esforç extra que es requereix per superar l’adversitat.

I en això, com influeix l’escola?

Un sistema educatiu pot educar per a la integració i per potenciar la diversitat en l’esforç col·lectiu i la feina en equip. O pot fomentar la segregació.

En què ho aprecien vostès?

Si l’educació converteix la diferència en una cosa positiva, construirà una societat més cohesionad­a i pròspera. En canvi, si l’escola discrimina els estudiants –i es pot ser molt subtil sobre això– per llengua, ètnia, l’opció sexual dels seus pares o per si poden pagar-la o no, està destruint la cohesió d’avui i la del futur.

En què es fixen, a més, quan avaluen la qualitat de l’escola d’un país?

En la seva connexió amb la realitat. Si l’escola és dolenta, diguem que s’hi parlarà dels drets humans a la pissarra i prou.

I si és bona?

Si és bona, formarà equips i aniran als llocs de la ciutat on es violen aquests drets, perquè no hi ha habitatge assequible o falta seguretat ciutadana o hi ha pobresa. Els estudiants parlaran amb els qui manquen d’aquests drets i després proposaran solucions.

En l’educació el que no és experiènci­a és només informació.

I hem de superar ja l’època en què l’escola només proporcion­ava informació. A Singapur, per exemple, no és que s’ensenyi química, al laboratori, és que els escolars estan dissenyant un perfum o un insecticid­a ecològic.

Això és anar molt ràpid.

És que qui no vagi gaire ràpid quedarà molt enrere. Ja no podem parlar de la creativita­t a l’escola, sinó que els escolars han d’estar creant.

Finlàndia té una bona escola perquè exigeix molt als aspirants a professor?

No només cal exigir-los abans de fer-los professors, també donar-los suport després amb recursos. És així com s’aconseguei­x el prestigi social que els estudiants perceben i que fa que s’esforcin i progressin.

 ?? LLUÍS AMIGUET ??
LLUÍS AMIGUET
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain