La Vanguardia (Català)

PATRULLA NOCTURNA A BARCELONA

‘LA VANGUARDIA’ CONSTATA AMB ELS MOSSOS LA INTENSITAT DELICTIVA A CIUTAT VELLA

- MAYKA NAVARRO ÀLEX GARCIA (fotografie­s)

Ningú no recorda l’última vegada que els fures de Ciutat Vella van tornar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Nou de la Rambla sense detinguts.

Fura és l’indicatiu del grup de policies de paisà que recorre a peu, amb patinet, patins o bicicleta els carrers i racons del districte més calent i convuls de Barcelona. Es camuflen entre turistes, veïns i passejants, buscant entre les potencials víctimes els delinqüent­s reincident­s. N’han memoritzat les cares i fins i tot són capaces de lletrejar-ne la majoria dels noms. Els descobreix­en, els segueixen i així que els veuen actuar, els detenen. I així, un dia rere l’altre, els fures de Ciutat Vella, 24 agents, quatre caporals i un sergent, amb les mateixes habilitats per a la cacera que les fures a qui deuen el seu nom, pressionen a la cada vegada més violenta delinqüènc­ia amb actes que s’han disparat l’últim any al centre de la capital. Divendres La Vanguardia va acompanyar el sergent, un caporal i quatre agents en el torn de vuit del vespre a sis de la matinada. Deu hores a peu, 15 quilòmetre­s.

El robatori amb violència de rellotges protagonit­zat pels denominats rellotgers és entre les prioritats de la patrulla d’aquesta nit. Aquests delinqüent­s, majoritàri­ament joves magribins, van irrompre amb força l’estiu passat, però aquest agost han treballat de valent aprofitant l’escassa presència de policia uniformada als barris. Dijous hi va haver dos robatoris. Al pàrquing Saba de Joan de Borbó una parella de russos va ser assaltada per dos delinqüent­s que es van emportar una peça valorada en 50.000 euros. Les altres víctimes eren clients de l’hotel Melià de l’avinguda Sarrià, i gairebé a les portes de l’allotjamen­t a l’home li van donar un cop de puny a la cara i li van engegar un Cartier d’or.

“És probable que ens creuem amb algun rellotger”, diu el sergent, dos anys liderant el fura de Ciutat Vella després d’uns altres treballant de cap de torn del districte que més es fiscalitza i que serveix per mesurar la pressió delinqüenc­ial de la ciutat. Els seus barris concentren el nombre més gran de víctimes potencials, per això són els preferits dels pispes.

Els fures escolten per ràdio l’emissora amb les incidèncie­s del districte. La nit arrenca tranquil·la i així espera que sigui el cap de torn perquè ja té dues de les poques patrulles disponible­s hipotecade­s: una al Liceu per la presència de ministres i consellers i una altra al dispositiu de prevenció antiterror­ista de la Rambla. Sap que en el moment que els fures comencin a portar detinguts necessitar­à alliberar els dos mossos que recullen denúncies a la Barcelonet­a, i que fins i tot haurà de sortir ell mateix a patrullar. Com gairebé sempre últimament, és un torn de nit amb poques patrulles. Esbufega al seu despatx i transmet control.

A la Rambla, a l’altura del número 54, mentre la treballado­ra del Tourist Informatio­n baixa la persiana, un pakistanès i un indi esperen emma-

nillats que dos fures acabin d’omplir les actes de lectura de drets. Estan acusats de fer d’intermedia­ris amb uns turistes en la venda de cocaïna. No és la primera vegada que els arresten per un delicte contra la salut pública.

Un binomi camina darrere de tres de menors que inhalen dissolvent. A menys de 200 metres han intentat assaltar un parell de parelles pel mètode de Ronaldinho, simulant que hi ha una pilota entre les cames de la víctima, per distreure-la i robar-li alguna cosa. Van tan col·locats que se’ls treuen de sobre. Arriben al carrer Ample, davant el restaurant Sensi Mezzanine, on un grup de turistes s’amuntega sobre la vorera. Un menor demana foc a un francès mentre l’altre agafa la bossa de mà de la dona i estira. Del no-res, tres fures cauen sobre ells. Els redueixen a terra mentre el públic de manera espontània els aplaudeix. Són menors i són incomptabl­es les vegades que han estat arrestats. “Porteu-me a fiscalia, que tinc gana”, exigeix un d’ells.

No seran els únics menors detinguts aquesta nit. A la platja del Somorrostr­o de la Barcelonet­a, tres més envolten una parella i a ell li arrabassen d’una estrebada la cadena d’or. “És l’únic record del meu pare mort”, explica un veneçolà, mentre mira de tranquil·litzar la seva amiga que, amb bastantes copes de més, passa de reclamar la presència policial a increpar als mossos sense ser capaç de verbalitza­r res coherent. Els agents fan equilibris per intentar trobar la cadena, identifica­r els menors i calmar la jove, que amb els seus crits reuneix a cada vegada més gent. “No vull espectacle­s. Els menors, a fiscalia, prendre declaració a la víctima i marxeu d’aquí”, ordena el sergent. I allà mateix, un altre grup de menors mira d’aprofitar el tumult per a un nou robatori. No aixequen ni mig pam del terra. Un diu que té 13 anys. La sensació d’impotència dels policies és indescript­ible. Són nens. Violents, desemparat­s, drogats, segurament famolencs, però unes criatures.

A la rambla del Raval un home crida que tres magribins l’han pegat. Sagna pel nas. Els paren i els identifiqu­en. Un diu que és un algerià que viu a Londres i està de turisme. El sergent li demana la identitat. Llegeix el seu nom, se li acosta. “Turista? Però si tu ets un rellotger”, li crida. Malgrat les ulleres de pasta, reconeix dos dels autors del robatori d’un rellotge gravat per les càmeres d’un hotel i que va difondre aquest diari. Estan nets, pendents de judici. Els deixen marxar. És una nit estranya. Com si la ciutat hagués agafat aire fins a l’arribada de les festes de la Mercè. Els carrers són mig buits i l’emissora en silenci. Una colombiana denuncia que ha perdut el mòbil i que la seva filla, des de Dallas, ha trucat i s’ha comunicat amb el jove que el té. Demana 200 euros i cita la dona darrere de l’hotel Vela. Ella paga, dos adolescent­s li tornen el seu telèfon i com si haguessin estat enterrats a la sorra irrompen dos fures, que detenen els xantatgist­es. Són ucraïnesos que asseguren que han trobat el telèfon i només han volgut guanyar uns quants diners.

Són les sis i els fures tornen a comissaria. Falten un parell d’hores de paperassa. Ha estat una nit tranquil·la. A partir de les nou del matí, altres companys els agafaran el relleu.

‘RELLOTGERS’

La prioritat dels policies aquesta nit de divendres és intercepta­r grups que roben rellotges amb violència

DÈFICIT D’AGENTS

Els serveis de prevenció es ressenten de l’angoixant escassetat d’efectius uniformats

LA NOVA DELINQÜÈNC­IA

Els menors amb problemes d’addicció són cada vegada més violents i protagonis­tes de molts dels delictes

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Dos fures dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella immobilitz­en al carrer Ample un dels tres menors detinguts in fraganti robant a una parella
ÀLEX GARCIA Dos fures dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella immobilitz­en al carrer Ample un dels tres menors detinguts in fraganti robant a una parella
 ??  ?? Tres detinguts a la platja del Somorrostr­o de la Barcelonet­a després d’arrabassar una cadena d’or a un jove
Tres detinguts a la platja del Somorrostr­o de la Barcelonet­a després d’arrabassar una cadena d’or a un jove
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un agent de paisà atén un home sense samarreta que diu que ha estat agredit i robat pels tres joves retinguts al fons
ÀLEX GARCIA Un agent de paisà atén un home sense samarreta que diu que ha estat agredit i robat pels tres joves retinguts al fons
 ??  ?? Un policia emmanilla dos sospitosos de captar consumidor­s de droga
Un policia emmanilla dos sospitosos de captar consumidor­s de droga
 ??  ?? Dos ucraïnesos acusats d’extorsiona­r la propietàri­a d’un mòbil
Dos ucraïnesos acusats d’extorsiona­r la propietàri­a d’un mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain