La Vanguardia (Català)

Marne Levine DRA. D’OPERACIONS D’INSTAGRAM

La xarxa social publica un lloc i un manual perquè els adults entenguin com la fan servir els seus fills adolescent­s

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Instagram ha publicat un

site d’internet i un manual en PDF perquè els pares entenguin com es connecten els seus fills adolescent­s per mitjà de la xarxa social i els puguin ajudar a utilitzar-la de manera segura.

L’últim crit al món digital no és una nova xarxa social ni l’enèsima croada a favor de la privacitat de les nostres dades personals ni l’aparició de les noves i fascinants possibilit­ats que ofereix l’última aplicació, l’últim model de telèfon intel·ligent del mercat o l’enèsim gadget. “Hi ha un concepte, el de benestar digital, que està molt de moda”, diu Miquel Àngel Prats, professor titular de Tecnologia Educativa de Blaquerna-URL.

La majoria dels grans del món digital estan introduint eines perquè els seus usuaris puguin fer front a la hiperconne­ctivitat. Bàsicament es tracta de funcionali­tats que indiquen als usuaris el temps d’ús que han dedicat al llarg del dia als seus dispositiu­s i a les diferents aplicacion­s que hi tenen instal·lades.

En aquest sentit Instagram, la xarxa social de fotografie­s i vídeos, acaba de publicar un lloc (Parents.instagram.com) –i un manual en PDF– específica­ment perquè els pares amb fills adolescent­s que fan servir aquesta xarxa social entenguin millor com funciona i puguin ajudar els seus fills a fer-ho d’una manera segura. Gairebé un 40% dels usuaris d’aquesta xarxa social són joves d’entre 16 i 24 anys i “Instagram s’ha convertit en la targeta de visita dels adolescent­s, que a més senten una gran pressió de grup per tenir-la instal·lada als seus telèfons”, assegura l’expert.

“Sabem que a molts pares i tutors els preocupa el que els seus adolescent­s fan a internet, i sentim una gran responsabi­litat perquè Instagram sigui un lloc positiu perquè es connectin i comparteix­in”, diu en un comunicat Marne Levine, directora d’operacions d’Instagram.

Després d’una explicació sobre què és Instagram –com si calgués–, i el recordator­i que els menors de 13 anys no poden tenir un compte en aquesta xarxa social, bàsicament el manual se centra en tres aspectes com són el qui o la gestió de la privacitat, el com o les interaccio­ns i el quant o el temps que els joves passen dins de l’aplicació.

Per això, el manual és una descripció de les funcionali­tats que l’aplicació de fotografia ofereix per controlar tots aquests aspectes. Un mer tutorial al més pur estil YouTube que ajuda a localitzar on i com configurar si volem que el perfil del nostre fill sigui privat o públic, com bloquejar i reportar els usuaris que demostrin un comportame­nt poc adequat, fer servir els filtres per no veure continguts relacionat­s amb determinad­es paraules i coses que no volem, i aprendre a fer servir i a configurar els recordator­is d’ús de l’aplicació, perquè els adolescent­s puguin controlar el temps que passen utilitzant Instagram. I això és tot.

En cap cas, en aquesta guia, “no es parla del perquè. De per què, per exemple, un adolescent ha de tenir un compte a Instagram. Tampoc no hi ha una reflexió dels riscos ni dels perills”, troba a faltar Prats. “No es parla gens de la imatge personal ni de la manera com el menor farà la foto ni del narcisisme ni de quin tipus de fotos farà. Si seran només dels seus amics i en quin tipus de situacions”, lamenta

Un 40% dels usuaris de l’app són joves d’entre 16 i 24 anys, que l’han convertida en la seva targeta de visita

aquest expert. “Al final aprendre a conviure és el gran repte de les escoles al món digital”, afegeix Prats.

Al mateix document, també s’anima els pares que “conversin” amb els seus fills sobre com faran servir Instagram. Per Prats el que és important de debò és que a “determinad­es edats el compte estigui tutelat per un adult”, malgrat “l’efervescèn­cia de l’adolescènc­ia i el dret que té qualsevol jove d’aquesta edat a comportar-se com a tal”, i que això pugui crear algun conflicte amb els pares. “Els hauran de gestionar amb mà esquerra”, opina Miquel Àngel Prats. Pel professor de Blanquerna, en aquest cas, “el dret i, sobretot, el deure de tutela dels pares va per davant del dret a la intimitat dels fills”.

 ??  ??
 ?? INSTAGRAM ?? Els adolescent­s represente­n prop d’un 40% dels usuaris de l’app
INSTAGRAM Els adolescent­s represente­n prop d’un 40% dels usuaris de l’app

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain