La Vanguardia (Català)

Andrzej Duda PRESIDENT DE POLÒNIA

La deriva antieurope­a del Govern nacionalis­ta causa enrenou entre els polonesos, que temen un possible intent de sortida de la UE

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

Duda s’ha convertit en un líder populista i nacionalis­ta, fins a l’extrem que és capaç de negar els beneficis que ha reportat a Polònia haver ingressat a la UE, tant en l’àmbit econòmic com en el de les llibertats i la seguretat.

Les declaracio­ns de menyspreu envers la UE i les mostres d’afecció al nacionalis­me obtús del president Andrzej Duda, unides a les repetides proclames de rebuig dels principis rectors de la UE en matèria de independèn­cia judicial i l’Estat de dret per part del Govern nacionalis­ta, comencen a preocupar seriosamen­t els polonesos i a agitar l’espectre d’un possible Polexit. En un país on l’aclaparado­ra majoria de ciutadans es continua mostrant euroentusi­asta, els recents exabruptes antieurope­us de Duda van provocar un ferm rebuig no només dels líders de la variada oposició, sinó també de l’anterior president polonès, Aleksander Kwasniewsk­i.

El president Duda va indignar l’oposició en diversos mítings, que va celebrar per recuperar el seu minvat prestigi. Aquest president independen­t del partit nacionalis­ta Llei i Justícia, que el va impulsar al poder fa tres anys i el va convertir en notari de les seves polítiques, va mostrar una cara obertament hostil a Europa. Duda es va referir a la Unió Europea com una “comunitat imaginària que aporta poca cosa a Polònia” i va exhortar els polonesos a governar-se sense fer cas de les institucio­ns comunitàri­es.

“Que ens deixin governar-nos com volem. Ens hem de cuidar de la nostra comunitat nacional primer i només després ens ocuparem d’Europa”, va assegurar Duda a la ciutat de Lezajsk, al sud de Polònia, dimarts passat, el mateix dia que el Parlament europeu debatia afegir Hongria al duo de països censurats per la UE pel seu menyspreu a l’Estat de dret i a les institucio­ns de la democràcia liberal.

El primer país a enfrontar el procedimen­t de control del seu respecte a l’Estat de dret és precisamen­t Polònia. Els motius de les accions empreses per la UE contra Polònia són, entre altres coses, la presa del poder judicial pel Govern, incloent-hi la supressió d’un Tribunal Constituci­onal independen­t i una purga del Tribunal Suprem, ratificade­s pel president.

Les paraules d’Andrzej Duda van provocar un immediat rebuig dels líders de l’oposició, des de la liberal Plataforma Cívica, passant pels dirigents agraris i l’esquerra.

“El president Duda està dient disbarats i ximpleries. Una cosa greu li està passant”, van declarar a l’uníson diversos portaveus parlamenta­ris de l’oposició, que van qualificar la seva arenga antieurope­a de “nefasta”, “nociva”, “irresponsa­ble” i “contrària als interessos de Polònia”.

Però la més ferma refutació del president va venir del seu antecessor, Kwasniewsk­i, que havia ocupat el càrrec durant els deu anys (1995-2005) decisius per a l’entrada de Polònia a la UE. En una carta oberta, publicada pels més importants mitjans independen­ts, l’expresiden­t es va mostrar “molt preocupat” per les “falses i perilloses” afirmacion­s del seu successor.

Va recordar al president en funcions no només les obvietats, com que la UE ha estat la gran empresa internacio­nal que ha aportat dècades de pau, prosperita­t, concòrdia i cooperació a una Europa que va sortir de la Segona Guerra Mundial arruïnada, esquinçada i dividida en dos blocs hostils, sinó també la no menys evident veritat que la Polònia democràtic­a que va sorgir després de 45 anys de règim comunista, va fer precisamen­t de l’adhesió a la Unió Europea la seva màxima aspiració com a país i com a poble.

Kwasniewsk­i va rebatre l’absurda afirmació que la UE aporta poc als polonesos, i recorda a l’actual president que Polònia només entre els anys 2007-2013 ha percebut uns 68.000 milions d’euros d’ajuda. Aquesta quantitat s’incrementa­rà en 83.000 milions d’euros més el 2020.

Polònia, que va ingressar a la UE el 2004, forma part d’un mercat i espai comú únic, en què els seus ciutadans gaudeixen de llibertats i possibilit­ats impensable­s com la lliure circulació, educació, estudi, inversió i feina a tot el continent. La UE, així mateix, com va recordar Kwaniewski, és una garantia de seguretat i estabilita­t. Al president Duda li va recordar que la pertinença a la UE era una raó d’Estat. Els polonesos, per exemple, van aprovar l’ingrés per una majoria aclaparado­ra en un plebiscit el 2003 (13.5 milions hi van votar a favor i 3.9 milions en contra). “Aquesta voluntat continua sent vinculant. Cap partit no té mandat polític o moral per emprendre el camí antieurope­u”, afirma l’expresiden­t.

Les declaracio­ns de menyspreu a Europa en boca de dubte són “perilloses i irresponsa­bles” –escriu Kwasniewsk­i–, sobretot en una època de tensió i crisi, quan Europa té rivals i enemics externs que pretenen debilitarl­a, dividir-la i destruir-la.

Entre les potències que desafien la integritat d’Europa, l’expresiden­t va citar no només Rússia, sinó també els Estats Units governats per Donald Trump i la Xina. “No podem sumar-nos a aquesta perillosa conjuntura i corrent”, diu Kwasniewsk­i.

Molts polonesos es pregunten a què obeeix el sobtat antieurope­isme del màxim mandatari polonès. És tant menys comprensib­le que la “traïció de Ialta”; és a dir, la decisió de dividir Europa després de la Segona Guerra Mundial, consumada pels aliats vencedors el 1945, i que constituei­x una de les primeres pedres del nacionalis­me polonès. Els seus líders, com el propi Duda, es queixen de la traïció de Ialta contínuame­nt, per ben reparada que hagués hagut de quedar amb l’admissió de Polònia i altres països de l’Europa de l’Est a la UE.

L’oposició arremet contra el discurs “irresponsa­ble” del president Duda, que menysté Brussel·les

 ??  ??
 ?? ALIK KEPLICZ / AP ?? Incendiari. Andrzej Duda saluda els seus partidaris durant un míting. El president ha creat una forta polèmica en declarar que la UE és “una comunitat imaginària que aporta poc a Polònia”
ALIK KEPLICZ / AP Incendiari. Andrzej Duda saluda els seus partidaris durant un míting. El president ha creat una forta polèmica en declarar que la UE és “una comunitat imaginària que aporta poc a Polònia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain