La Vanguardia (Català)

Laura Urquizu CONSELLERA DELEGADA RED POINTS

Laura Urquizu, consellera delegada de Red Points

- Barcelona

Red Points, creada el 2011, aspira a convertir-se en referent mundial de la lluita contra la pirateria i les falsificac­ions a internet. Amb el suport de fons internacio­nals, ja s’ha convertit en una de les empreses més prometedor­es de Barcelona.

Podia intuir-ho, però no tenia ni idea de fins a quin punt arriba a ser dur portar una empresa tecnològic­a d’alt creixement”, diu Laura Urquizu. És la consellera delegada de Red Points, l’empresa de software per detectar i eliminar falsificac­ions a internet, a la qual es va incorporar el 2014. Llavors era poc més que una idea de negoci prometedor­a en què hi havia deu persones treballant-hi; ara té més de 150 empleats, el suport de fons internacio­nals i s’ha convertit en una de les poques startups (diu que són un 0,4% del total) que aconseguei­xen passar d’1 a 10 milions de vendes en dos anys.

Wired l’acaba de reconèixer com la primera de les deu empreses emergents més hot de Barcelona.

Urquizu explica que la seva carrera ha anat en el sentit invers al que sol ser habitual: va créixer en grans corporacio­ns, després va ser assessora i a la fi emprenedor­a. Navarra, educada a l’escola francesa i els EUA, va estudiar Econòmique­s a la Universita­t del País Basc, i entrar a Arthur Andersen. De Pamplona va saltar a Chicago per formar-se en els inicis de la transforma­ció digital. Aviat va tornar a casa (“vaig tenir una crisi d’arrelament, després se’m va passar”, diu, fent broma) i es va encarregar de preparar la Caja Municipal de Pamplona de cara a l’euro; l’entitat es va fusionar amb la Caja de Ahorros de Navarra, i Urquizu va ascendir a directora d’organitzac­ió, després a subdirecto­ra general. “La CAN era innovadora i vam crear Eurecan per invertir en start-ups tecnològiq­ues, amb 60 milions, la meitat a Barcelona”. Amb la gran crisi, l’entitat es va replegar, “però a mi ja m’havia picat el cuc. El 2011 vaig sortir i vaig començar a col·laborar amb grups d’inversió”. Un d’aquests grups va ser Inspirit, dels Carulla i Dídac Lee, que el 2013 ajudava el Sabadell a muntar el programa d’acceleraci­ó BStartup. Allà van aparèixer Josep Coll i David Casellas amb Red Points, que havien creat el 2011. “Em va semblar una gran idea, els vaig estar mentorant”, explica Urquizu. I a l’estiu del 2014, “amb Lee com a alcavota, Coll em va proposar liderar l’empresa”.

Aquest és un moment crític en la història de qualsevol empresa. “Té molt mèrit per al fundador cedir el lideratge; la majoria no ho saben fer. Tampoc no era fàcil per a mi: assessorar des dels consells és molt còmode. Però la dificultat no està en les idees o l’estratègia, sinó en l’execució”.

Urquizu diu que li va costar l’estiu prendre la decisió. Va triar fer un canvi vital, mudar-se amb els seus dos fills adolescent­s a Barcelona i assumir la seva primera posició com a consellera delegada. “Sempre m’he sentit pionera. I em va agafar en un moment de valentia, podia aportar experiènci­a per crear valor”. Se sent una lluitadora que ha sabut demanar el que volia: “Les dones hem d’aprendre a demanar; és el pas que cal per trencar el sostre de vidre”.

En aquests “només” quatre anys Red Points ja ha superat la ronda de sèrie B; en total ha aixecat 22,6 milions (12,6 per a la companyia, 10 en canvi d’accioniste­s), de fons reconeguts com Mangrove. “Hem anat de pressa. Jo venia del venture capital i sabia què havia d’explicar, com transmetre confiança. En una ronda és molt important saber-se explicar”. Però a més de formes, cal tenir fons: “El que dèiem que faríem, ho hem anat complint” (ara ja no fan públiques les xifres de facturació).

Això de ser una empresa d’alt creixement no sembla apte per a qualsevol: “Significa detectar una oportunita­t de mercat per ser líder mundial i intentar conquerirl­a el primer. Cal prendre decisions i executar-les a gran velocitat, i la dificultat consisteix a no perdre el focus”. Però està convençuda que van pel bon camí. “Hem superat la pitjor incertesa. El dubte ara és com de grans serem i a quina velocitat”. D’això es tracta: de saber com executar. “El més important és l’equip. I aprens que escalar una empresa és una cursa de relleus: de vegades és dur assumirho. Hi ha persones que poden fer tot el recorregut, però altres cobreixen etapes. En una start-up arribes a llocs en què no has estat mai, i no hi ha mapa. Per això ens ajuda portar gent que ja ha estat en aquestes etapes”.

I tota aquesta cursa, per arribar a on? “El meu somni seria convertir Red Points en la marca que tothom associï a la solució contra la pirateria i les falsificac­ions a internet. La nostra fortalesa és l’enfocament tecnològic”. Posats a mirar lluny, “en cinc anys visualitzo una empresa de 1.500 persones, a Barcelona, potser obrim una segona oficina als EUA” (ja són a Nova York: ara un 95% de les vendes són fora d’Espanya). I sap que en aquest camí pot passar de tot. “Ja hem fet coses molt difícils, no podem descartar res”. El mateix assumeix per a la seva posició: “Vull ser al capdavant mentre continuï sent la líder ideal. Hi pot haver un moment en què es necessitin altres habilitats que jo no tingui, i no tindré inconvenie­nt a fer el pas”. Mentrestan­t, gaudeix pilotant amb el gas a fons.

“En una start-up arribes a llocs en què no has estat mai, i no hi ha cap mapa”

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Urquizu lidera Red Points des del 2014: Wired l’acaba de reconèixer com la primera de les deu empreses emergents més hot de Barcelona
ÀLEX GARCIA Urquizu lidera Red Points des del 2014: Wired l’acaba de reconèixer com la primera de les deu empreses emergents més hot de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain