La Vanguardia (Català)

Socialiste­s sense complexos

L’auge de candidats de l’ala esquerrana revolucion­a el Partit Demòcrata

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Declarar-se socialista ja no és el que era als Estats Units.

“No pararem fins que tots els nens puguin anar de franc a l’escola i la universita­t, fins que tothom tingui un salari digne”, afirma la candidata demòcrata al Congrés pel districte del Bronx, Alexandria Ocasio-Cortez, mentre a la cadena Fox News –la preferida de Trump– es pregunten, amb una certa excitació, si el partit no ha perdut el cap abraçant una agenda socialista que, horror, inclou la creació d’un sistema de sanitat universal, un subsidi d’atur i mesures de control d’armes.

“Vol convertir Florida en Veneçuela!”, assegura el republicà Ron DeSantis del seu rival demòcrata a la cursa per ser governador de Florida, Andrew Gillum, 39 anys, negre, alcalde progressis­ta de Talahassee, la capital de l’Estat, que proposa apujar els impostos a les empreses per finançar la constantme­nt empobrida educació pública. Les pors agitades pel senador republicà per Texas, Ted Cruz, són més subtils: “Volen que siguem com Califòrnia, que mengem tofu, fem servir silicona i ens tenyim els cabells!” va dir sobre el programa al seu rival, Beto O’Rourke.

En altres temps, molts dels interpel·lats haurien renegat de l’etiqueta, però no pas als Estats Units de l’any 2018. L’estigma del terme, tabú i sinònim de comunisme durant la guerra freda, s’esvaeix a poc a poc: per primera vegada més de la meitat dels joves dels Estats Units té una visió més positiva del socialisme que del capitalism­e, segons un sondeig publicat a l’agost per Gallup (un 51% contra un 45%).

La resposta de desenes de candidats de les primàries demòcrates per a les eleccions del novembre a qui els anomenen socialiste­s ha estat o bé treure el carnet dels Socialiste­s Democràtic­s d’Amèrica –com Ocasio-Cortez, deixebla de Bernie Sanders– o bé, en la majoria de casos, plantar cara de la seva agenda i deixar que d’altres els posin les etiquetes. “Sí, em presento com a socialista. Soc un candidat d’extrema esquerra. Vull ser un demòcrata que realment defensa alguna cosa”, va respondre Frank- lin Bynum, candidat a jutge a Houston. “El que hem après dels anys d’Obama és que els republican­s ens diran socialiste­s fem el que fem, de manera que és millor que els donem el socialisme de debò”, defensa Cynthia Nixon, que es va presentar a les primàries per a governador­a.

Cert, no han guanyat totes les eleccions a què s’han presentat. Aquesta setmana Nixon ha perdut a Nova York contra el poderós Andrew Cuomo. També a Rhode Island l’establishm­ent demòcrata ha vençut la insurgènci­a més liberal i esquerrana. Però a escala local i estatal la nova onada progressis­ta s’obre pas de mica en mica, escorant el partit a l’esquerra, amb propostes que esgarrifen molts votants republican­s però que a Europa són part del programa bàsic socialdemò­crata.

Un estudi del Washington Post calculava fa unes setmanes que un de cada sis candidats demòcrates a les eleccions del novembre ha tingut el suport de grups d’acció netament progressis­tes. Encara que numèricame­nt no siguin tants, la seva energia i les seves victòries a tots els nivells (local, estatal, federal) està provocant una revolució interna al Partit Demòcrata, un canvi que s’està desenvolup­ant en

Els joves tenen una visió més positiva del socialisme que del capitalism­e

Tot i que minoritari, l’auge de l’ala radical està movent els demòcrates a l’esquerra

El malestar pels canvis econòmics i socials és clau en la mobilitzac­ió

paral·lel a la xifra rècord de participac­ió de dones i minories.

La pressió de l’ala més radical ja ha obligat els candidats de centre a defensar actituds més progressis­tes, com l’expansió de Medicare i Medicaid per avançar cap a una sanitat pública universal o un salari mínim de 15 dòlars l’hora. Els demòcrates amb més cartes per competir per la designació presidenci­al del 2020 també són polítics amb un perfil més progressis­ta, com Elizabeth Warren, Kamala Harris o Cory Booker.

La victòria d’Ocasio-Cortez al juny va ser un toc d’atenció per a l’establishm­ent del partit. Sota el lema “no tots els demòcrates som iguals”, la jove hispana va desbancar per sorpresa un veterà a qui ningú no havia disputat l’escó en 14 anys. L’aparell del partit va encendre el senyal d’alarma durant l’estiu i el que s’ha vist després es que la direcció ha posat més diners i més esforços per neutralitz­ar els candidats esquerrans.

La democràcia corporativ­a dels Estats Units continua tenint bona salut, però un dels punts en comú de la nova fornada de líders progressis­tes és el seu rebuig de les donacions d’empreses i lobbies. Un total de 111 candidats demòcrates han rebutjat contribuci­ons d’empreses i Súper PAC (a l’anterior cicle electoral van ser tres).

Per a molts candidats, el rebuig dels diners corporatiu­s i la corrupció associada ha estat un missatge clau. “Quedeu-vos amb els vostres maleïts diners, no treballo per a vosaltres!”, diu en un vídeo Max Rose, candidat al Congrés. Dòlar a dòlar, mitjançant petites donacions particular­s, el texà O’Rourke ha aconseguit recaptar més diners que Cruz mitjançant contribuci­ons d’empreses i megadonant­s. També les ha rebutjat Ayanna Presley, una altra estrella del nou moviment, que acaba de desbancar a Boston una vella glòria demòcrata a les primàries al Congrés.

“És una lluita de David contra Goliat. Ells tenen diners organitzat­s, però nosaltres tenim gent or- ganitzada. Cada victòria és dura, però estem guanyant i sobretot al nivell de base, local, on hi ha menys atenció mediàtica però pots tenir més impacte”, afirma Rob Duffey, de l’agrupació progressis­ta Working Families, sorgida a Nova York fa cinc anys.

El gir ideològic intern al partit és una ruptura amb la política de moderació dels anys de Barack Obama i Bill Clinton, que va ser una reacció als fracassos electorals entre 1968 i 1993, anys en què només hi va haver un president demòcrata, Jimmy Carter (1977-1981).

Per què ara? Part de l’explicació és la insatisfac­ció que va deixar a certs sectors del partit la derrota de Sanders a les primàries presidenci­als del 2016. També el rebuig de la figura i les polítiques de Donald Trump. Però el punt que destaquen amb més força com a revulsiu des de les agrupacion­s progressis­tes és el malestar per la situació econòmica, social i racial als Estats Units. “La causa clau és que l’economia s’ha transforma­t per beneficiar cada vegada menys gent, que la classe mitjana desapareix i les empreses concentren tota la riquesa”, afirma Nasim Thomson, cofundador­a de Justice Democrats, grup creat el 2017 per seguidors de Bernie Sanders.

El resultat dels debats interns en els demòcrates és un cartell electoral més divers que mai. ¿Funcionarà al novembre, quan els que votin no siguin només les bases del partit sinó tot l’electorat? “El nostre èxit resideix en la capacitat per mobilitzar la gent que pot votar i no vota, gent ignorada per l’establishm­ent”, afirma David Ruhalde, del grup Our Revolution, una xarxa nascuda el 2015 i que té 600 associacio­ns afiliades. “La teoria que ens hem de quedar al centre ha erosionat el partit. Es pot veure objectivam­ent. Els últims deu anys hem perdut mil escons a nivell estatal i federal. Que no em diguin que és arriscat canviar el que fem”, remata Thomson.

 ?? JOE RAEDLE / AFP ?? Andrew Guillum, alcalde demòcrata de Tallahasse­e, serà el candidat demòcrata a governador de Florida
JOE RAEDLE / AFP Andrew Guillum, alcalde demòcrata de Tallahasse­e, serà el candidat demòcrata a governador de Florida
 ?? MARY ALTAFFER / AP ?? Julia Salazar (dreta), del grup Socialiste­s Democràtic­s, ha guanyat aquesta setmana les primàries per al Senat de l’estat de Nova York
MARY ALTAFFER / AP Julia Salazar (dreta), del grup Socialiste­s Democràtic­s, ha guanyat aquesta setmana les primàries per al Senat de l’estat de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain