La Vanguardia (Català)

La CSU es prepara per a unes eleccions crucials a Baviera d’aquí un mes

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Falta un mes per a les eleccions al pròsper land alemany de Baviera i la socialcris­tiana CSU, el partit històricam­ent dominant, les afronta amb el temor de perdre la majoria absoluta, no només per l’auge de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), sinó també, sobretot, per l’ascens del partit ecologista Aliança 90/Els Verds. Ahir, a Munic, la Unió Social Cristiana (això signifique­n les seves sigles) va celebrar un congrés en què es va esforçar per marcar distàncies respecte a la ultradreta i es va conjurar per evitar un Parlament regional amb set partits representa­ts (a l’hemicicle actual n’hi ha quatre), amb les dificultat­s que això comportari­a de cara a la governabil­itat.

“Sempre ens hem distanciat clarament, en el llenguatge i en la manera de fer política, dels extremisme­s de dretes; al nostre partit hi ha tolerància zero cap al radicalism­e dretà, com també davant l’antisemiti­sme, la xenofòbia i la incitació a la violència”, va afirmar Horst Seehofer, president del partit i ministre d’Interior en el Govern de coalició de la cancellera Angela Merkel. La CSU i la CDU de Merkel són partits germans des de fa decennis, cosa que no impedeix que hagin tingut greus dissension­s; l’última, a començamen­ts de l’estiu, a causa de la devolució de migrants a la frontera, una qüestió clau per als socialcris­tians.

“Qui estima Baviera, qui vol que Baviera sigui dirigida des de Munic i no des de Berlín, i qui vol que Baviera continuï sent Baviera, ha de votar la CSU el pròxim 14 d’octubre”, va dir Markus Söder, actual president regional. Tot i això, Söder podria acabar havent de governar amb un Parlament format per set grups.

Els sondejos apunten a una forta caiguda de vots per a la CSU, amb un 35%, davant un 47,7% que va aconseguir en els comicis del 2013 (les eleccions regionals a Alemanya se celebren cada cinc anys). També es preveu un enlairamen­t dels Verds, que es convertiri­en en segona força amb un 17%, mentre que el socialdemò­crata SPD, la ultradreta­na AfD i el partit local Electors Lliures quedarien empatats amb un 11% cadascun. Els liberals del FDP i l’esquerrana Die Linke –actualment sense representa­ció– podrien entrar al Parlament bavarès amb un 5% dels vots, que ara els atribueixe­n els sondejos. Aquest 5% és el llistó mínim per aconseguir representa­ció. “Les setmanes vinents ens cal confiança sense por, unitat i no disputes, compromís però no complaença”, va concloure Seehofer. Encabat l’acte van sonar els himnes bavarès, alemany i europeu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain