La Vanguardia (Català)

Entre el diàleg i les eleccions

- Isabel Garcia Pagan

L’independen­tisme no només és capaç de congregar un milió de persones a l’avinguda Diagonal de Barcelona. És capaç de fer-ho sense una estratègia que defineixi el què, qui, com, quan i on fer efectius els seus objectius. Arribats a aquest punt, qualsevol crònica periodísti­ca entraria en col·lapse segons els manuals acadèmics, però en política no hi ha res que una bona retòrica no faci possible.

El judici contra els líders independen­tistes empresonat­s condiciona qualsevol oficialitz­ació del diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez que vagi més enllà de la gestió de l’autogovern, de manera que, fins a la cita al Tribunal Suprem, l’agenda del Govern català s’omple d’efemèrides i discursos.

Ni tan sols a Carles Puigdemont no se li escapa, des de Waterloo, que la resolució del conflicte català, qualsevol que sigui, requereix una negociació de llarg recorregut, i per això l’expresiden­t treballa per augmentar les expectativ­es del seu joc de cartes abans de començar una partida que també ha de passar per les urnes. La moció que constituïa un mandat formal del Congrés a obrir el diàleg entre governs va quedar avortada aquesta setmana, però les vies de comunicaci­ó amb Madrid s’han multiplica­t per crear un ambient de distensió. A l’equip de Sánchez han posat especial atenció a l’agenda madrilenya de la consellera Elsa Artadi, que es reuneix sense la pressió de les càmeres amb ministres i secretaris d’Estat, i que ja ha creat alguna situació incòmoda amb Ernest Maragall, president de la comissió bilateral, per a qui els contactes amb els dirigents socialiste­s no necessiten tant de viatge a la capital espanyola.

El problema és que els centres de decisió independen­tista han proliferat tant durant els últims mesos que cada gest comporta recórrer milers de quilòmetre­s. De Waterloo a Lledoners, passant pel Palau de la Generalita­t, les seus d’ERC i del PDECat, els grups parlamenta­ris de Junts per Catalunya i els republican­s, el nucli promotor de la Crida i les entitats independen­tistes... Són els que va recórrer la conferènci­a del president Torra, que va arrencar farcida d’ultimàtums i amenaces, com si el Suprem ja hagués dictat sentència, i va acabar amb cants a la mobilitzac­ió i al diàleg.

L’organitzac­ió dels actes públics per l’aniversari de l’1-O es va aparcar fins a passar la Diada, però no les reserves d’ERC a convocatòr­ies en escoles un dia lectiu; el consell de la república de Puigdemont busca data a l’agenda mentre ERC accelera per presentar, a mitjan octubre, l’oficina del Govern pels drets civils –no confondre amb el Fòrum Cívic que apadrina el president Torra i que només té el nom–; continua sense solució la suspensió dels diputats presos, tot i que les reunions internes se succeeixen i n’hi ha que estan disposats a assumir la minoria parlamentà­ria per no baixar del burro, cosa que posaria en perill les resolucion­s del debat de política general, primer, i els pressupost­os, després. Al Govern ningú no confia en l’ajuda de la CUP, i Torra, en la intimitat, mostra que el final del seu mandat pot estar més a prop del que sembla.

Les incògnites es perpetuen i, entre el judici de l’1-O i unes municipals crucials, l’únic escenari viable si hi ha condemna és tornar a les urnes. Conscients que tampoc no aclariran el què, el qui, el com, el quan, l’on ni el perquè.

A l’equip de Sànchez li crida l’atenció l’agenda madrilenya d’Artadi, que ja ha causat alguna situació incòmoda amb Maragall

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain