La Vanguardia (Català)

El Govern commemorar­à l’1-O a Sant Julià de Ramis

Torra presidirà una reunió on no va poder votar Puigdemont

- Barcelona

El Govern està preparant la commemorac­ió del primer aniversari de l’1-O, i una de les primeres decisions que ha pres és que la reunió que havia de mantenir aquella setmana dimarts dia 2 s’avançarà a dilluns dia 1, a fi de donar-li més solemnitat, ja que coincideix amb la mateixa data de la votació. La reunió, tanmateix, no es farà, com és habitual, a Barcelona, al Palau de la Generalita­t, sinó que es traslladar­à de manera extraordin­ària a Sant Julià de Ramis, el municipi de la comarca del Gironès on no va poder votar l’aleshores president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, a causa de la intervenci­ó policial prèvia.

La tria d’aquesta població per celebrar l’efemèride no és, per tant, gratuïta, sinó que respon a la voluntat que es converteix­i en el símbol de les càrregues policials que aquella jornada hi va haver a tot Catalunya. Un gest, en tot cas, amb què el Govern vol deixar clar el caràcter completame­nt excepciona­l del primer aniversari de l’1-O, que es concretarà amb una reunió al saló de plens de l’Ajuntament en què els consellers, encapçalat­s per l’actual president de la Generalita­t, Quim Torra, analitzara­n un exhaustiu informe de totes les incidèncie­s –amb ferits inclosos– que es van registrar el dia del referèndum.

Aquesta serà la commemorac­ió principal que farà el Govern, però pot ser que no sigui l’única. Els preparatiu­s encara no estan tancats i hi hauria la possibilit­at d’incorporar algun altre acte institucio­nal, que, en tot cas, s’acabarà de decidir els pròxims dies, sempre que satisfaci els dos socis, JxCat i ERC. Una de les opcions que s’ha estudiat ha estat un reconeixem­ent en alguna escola que l’1-O va ser col·legi electoral, però de moment no s’ha concretat res en cap sentit. I tot plegat independen­tment que alguns membres del Gabinet puguin participar en alguna de les diferents mobilitzac­ions que les entitats sobiranist­es preparen al seu torn per a la mateixa data.

El record de l’1-O arribarà just el dia abans del debat de política general al Parlament –fixat per als dies 2, 3 i 4 d’octubre–, que marcarà l’inici d’un curs polític que estarà precisamen­t condiciona­t per la celebració d’aquell referèndum i les múltiples conseqüènc­ies que s’en van derivar, amb diversos dirigents independen­tistes empresonat­s i altres de desplaçats a l’estranger per evitar la presó, que encara estan pendents de judici.

La Generalita­t recorre al simbolisme per remarcar l’excepciona­litat política del moment

 ?? LAURA FÍGULS / ACN ?? Torra va visitar ahir l’escola Guerau de Peguera a Torrelles de Foix
LAURA FÍGULS / ACN Torra va visitar ahir l’escola Guerau de Peguera a Torrelles de Foix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain