La Vanguardia (Català)

Se li exigeix massa, a la classe política?

- Barcelona

I si els polítics s’estiguessi­n quedant sense marge de maniobra? La transparèn­cia ha emergit com un valor tan potent, hi ha tanta exigència ètica als governants que es corre el risc de ser massa rigorosos amb aquest col·lectiu i demanar-los una puresa que potser no estigui a l’altura dels humans. Per molt que administri­n diners i recursos públics. És una reflexió que plantegen els experts en ètica Francesc Torralba, director de la càtedra Ethos de la Universita­t Ramon Llull, i la professora d’Ètica de la Universita­t de Barcelona Begoña Román.

“Hi ha hagut un canvi de paradigma, de l’opacitat a la transparèn­cia, i ara som molt exigents. Els comitès d’ètica que vetllen pel funcioname­nt íntegre de les institucio­ns es multipliqu­en i no només n’hi ha en les administra­cions públiques, sinó també en universita­ts, hospitals o en clubs de futbol”, apunta Torralba, que subratlla la importànci­a que aquests òrgans de control tinguin capacitat sancionado­ra.

Begoña Román coincideix. “Cada vegada fem més codis d’ètica per a alts càrrecs. A Espanya no hi havia tradició en l’exigència pública de comptes a la classe política per part de la ciutadania o dels periodiste­s, però això ha canviat. I les administra­cions mostren un desig de recuperar el capital social de la confiança mitjançant l’ètica i l’exemplarit­at. No és només la reputació personal d’un governant el que hi ha en joc, és la credibilit­at de les institucio­ns. I això és greu”.

La classe política té molta feina al davant. La desafecció dels ciutadans està molt arrelada. “La crisi de confiança en les administra­cions és tan oceànica que em pregunto com podran remuntar”, alerta Francesc Torralba. “Jo dic als polítics: ‘ho teniu molt difícil per recuperar la confiança’. Tots els casos que van sortint acaben esquitxant el col·lectiu”, subratlla.

El primer pas pot ser assumir la quota de responsabi­litat, però l’acció correctora ha de ser adequada en el temps i en l’exigència, subratlla Begoña Román. Cal rectificar, i si la confiança està completame­nt truncada, dimitir. “Però no siguem radicals –apunta–. La política de vegades és gestió de la complexita­t; cal tenir en compte si un polític pot donar explicacio­ns sòlides i no hi ha hagut una falta d’ètica personal”.

La professora de la UB insisteix, sobre aquest punt de l’escrutini als governants i les administra­cions públiques, que de vegades cal actuar amb prudència. “Som molt inquisidor­s. Si continuem així, ningú no voldrà ser polític. I em pregunto fins a quin punt estem convertint

“És un col·lectiu sobre el qual posem la lupa, i els tenim martiritza­ts”, assegura Francesc Torralba

“El que hi ha en joc no és només la reputació personal d’un polític, sinó de la institució”, alerta Begoña Román

l’ètica en una exigència massa gran de puresa –apunta la professora de la UB–. Els humans som fal·libles i cal tenir en compte que la política també és qüestió d’estratègia; de vegades cal dosificar la veritat, s’han de prendre decisions molt complexes i ponderar danys i beneficis. Un determinat nivell d’exigència de transparèn­cia pot ser una mica impedidor de la política”.

Francesc Torralba subratlla també aquest risc. “Hi ha una sèrie de col·lectius sobre els quals tenim la lupa i els tenim martiritza­ts –adverteix–. La societat és molt maniquea i pensa que el que fa males pràctiques és l’altre, però també incorre en tota mena de corruptele­s, encara que més ocultes”. En aquest sentit, apunta que hi ha determinat­s grups sobre els quals no es posa el focus, com alguns jugadors de futbol o artistes que reben tracte de divinitats i se’ls disculpa fins i tot que defraudin la hisenda pública. “Però si se sospita que un polític ha defraudat, li cau la cavalleria a sobre”, assegura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain