La Vanguardia (Català)

Una màquina de fotos a la Lluna

- Xavi Ayén

Tots volem que ens expliquin històries, el nostre cervell està estructura­t per a això i fem qualsevol cosa per aconseguir-ho: quantes coses tolerem a canvi d’un relat bonic, en quants riscos incorrem, amb quina estranya gent sortim o quines estrambòti­ques opcions votem només per sentir-nos vius a través de l’excitació, l’alegria, el dolor, el suspens, en fi, la seguretat que ens dona albergar-nos en una trama estructura­da, amb la seva coherència interna i els seus cops d’efecte, ja sigui un conte de fades, un malson, una aventura heroica o romàntica, una escena victoriana o un drama bergmanià.

Una de les maneres més innòcues d’experiment­ar aquell rum-rum narratiu dins de nosaltres, de viure vides i emocions vicàries, és anar a la Visa pour l’Image de Perpinyà, un dels millors festivals de fotoperiod­isme del món, que tanca les portes avui. Cadascú caça allà les seves històries. A mi m’ha subjugat la de Marc Dozier, que se’n va anar a la presó de Bomana, a Papua Nova Guinea, considerad­a una de les més perilloses del planeta i que el nou director va transforma­r en el que alguns anomenen un “club de vacances”, amb cursos de ioga, pel·lícules, tallers de teatre, clubs de lectura, formació profession­al... El resultat és que els presos agraeixen el bon rotllo i s’han acabat els assassinat­s, les fugues i els motins que antigament eren freqüents.

A Perpinyà, una nit d’agost del 1999, vaig tenir ocasió de xerrar de manera distesa amb el nord-americà Ralph Morse, mort fa quatre anys. Mític reporter de Life, es va fer tan amic dels homes que van anar a la Lluna que l’anomenaven “el vuitè astronauta” i la NASA fins i tot va planejar enviar-lo al satèl·lit com a periodista, però al final ho va descartar. El 1969, els tripulants de l’Apol·lo XII volien tenir (sí o sí) un record fotogràfic no oficial –avui l’anomenaríe­m una selfie– ivanamagar una minúscula càmera automàtica que Morse els va facilitar. Conrad i Bean van calcular que, una vegada es posessin sobre la Lluna, tindrien un minut, exactament, per fotografia­r-se sense que Houston se n’assabentés, ja que aquest era el temps en què es desconnect­ava la càmera de vídeo. Tot i això, no van tenir en compte la fortíssima pols lunar... i la màquina va caure al fons d’un cràter. Quan la van recuperar, quedaven només cinc segons per connectar amb la Terra i, terroritza­ts per la sanció previsible, van decidir deixar-la.

La força de les històries. Han passat gairebé vint anys des que vaig escoltar aquesta confidènci­a de Morse i, cada vegada que miro la Lluna, no puc evitar pensar que la càmera oblidada encara és allà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain