La Vanguardia (Català)

El lector exposa La pressió del turisme a la costa, a reveure

-

Se’m desperta una sensació estranya quan sento dir a algun turista que aquí tenim un aquari sota l’aigua. Aquesta declaració em sembla inversembl­ant, tenint en compte que colonitzem les nostres costes tres mesos l’any d’una manera ferotge.

Les cales on no pots arribar a peu estan abarrotade­s de barques tirant el ferro de qualsevol manera i no et pots escapar del soroll de les motos d’aigua. Però, és clar, tots tenim dret a gaudir del paradís, no? Sota l’aigua encara es veuen alguns grups de peixets, però el que realment habita el nostre fons marí quan acaba l’estiu són trossos de plàstics a la deriva.

Una de les pitjors coses que poden passar-li a un litoral és el turisme massificat i egoista. El cervell entra en mode vacances, fins i tot reciclar costa i el “no és meu” sembla l’excusa perfecta per no recollir l’embolcall que vola per la platja o per les branques d’un pi. Catalunya té indrets preciosos i no és estrany que també atreguin tanta gent d’arreu del món. Ja que el volum del turisme creix a un ritme trepidant, els ajuntament­s haurien d’instaurar mesures estrictes per tal de conservar els espais naturals.

Nosaltres, els ciutadans, podem relacionar-nos d’una manera conscient i organitzar campanyes o grups de voluntaris per fer neteges de platges, preservaci­ó de camins de ronda o promoure el plogging entre els més esportiste­s.

Potser més d’un creu que aquests esforços són en va o que noves normatives ens priven de llibertats, però a la llarga això es el que ens permetrà gaudir de manera respectuos­a amb l’entorn. Com va dir Rob Siltanen, “només gent que està prou boja per creure que pot canviar el món és la que ho aconseguei­x”.

MIREIA PERIS MARTÍNEZ

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain