La Vanguardia (Català)

Ja triguen

-

Vaig passejar per la Diagonal de Barcelona dimarts a la nit, després de la manifestac­ió de la Diada, i vaig veure més llaços grocs junts dels que mai es veuran a Vic, Berga o altres municipis de fama sobiranist­a. Hi havia llaços a les reixes i les portes dels edificis d’habitatges. També a les dels comerços, els bars i els restaurant­s. A les baranes, als senyals de circulació i als semàfors. Abraçaven els plàtans, les palmeres i els fanals. Estaven a l’abast de la mà o a altures impossible­s. També n’hi havia de pintats damunt l’asfalt. I lluïen a cada banc i en tota peça de mobiliari urbà amb un agafador practicabl­e.

Gran feina, la dels manifestan­ts! En el pla conegut de l’ANC se’ls convidava a participar en la demostraci­ó de força, en la seva coreografi­a, en les seves ones sonores. Però, vistos els resultats, també se’ls devia animar a esgrogueir la ciutat. La Diagonal, que se’ls va cedir durant gairebé tota la jornada, bullia ja de parades i propaganda independen­tistes abans del migdia. Els manifestan­ts van ocupar els seus llocs una hora i quart abans d’iniciar-se l’acte. Alguns van arribar força estona abans. Tots van tenir temps sobrat per nuar llaços, enganxar adhesius, enarborar banderes i penjar cartells. I això van fer, abans, durant i després de la mani. Infatigabl­es.

L’omnipresen­t empremta que els sobiranist­es van deixar aquest Onze de Setembre a la Diagonal va ser esborrada per les brigades municipals aquella mateixa nit. Amb bon criteri. I no ho dic perquè l’Ajuntament sigui partidari –que no ho és– de prolongar la presó preventiva dels polítics que van vulnerar la llei. Sinó perquè l’espai públic admet qualsevol manifestac­ió que no atempti contra la convivènci­a, però no ha de tolerar cap colonitzac­ió. L’àgora està oberta a tots i ningú ha de poder apropiar-se’n.

Però no és del debat entre els qui posen i treuen llaços del que vull parlar, sinó de la desmesurad­a eficàcia demostrada per les bases sobiranist­es a Barcelona per cobrir-la de llaços. I de com contrasta amb la dels seus dirigents polítics, que són també desmesurad­ament eficaços a l’hora d’arengar-les i excitar-les, però resulten molt ineficaços quan es tracta d’aconseguir progressos tangibles per a la causa de la independèn­cia. Poques vegades s’ha

Poques vegades s’ha generat i acumulat tanta energia popular per aconseguir resultats polítics tan frustrants

generat i acumulat, any rere any, tanta energia popular per assolir després resultats polítics tan frustrants.

Ja són set Diades consecutiv­es amb participac­ió massiva. A la del 2012, que va marcar l’inici d’aquest cicle, van anar-hi encara molts descontent­s amb el repartimen­t fiscal que rebia Catalunya, tot i que no per això partidaris de la ruptura. Però les següents van ser ja independen­tistes sense embuts. Als participan­ts se’ls va persuadir el 2014 que el tricentena­ri del 1714 aplanava el camí cap a la secessió. Després, el 2015, es va celebrar la Diada en vigílies de les eleccions del 27-S, presentade­s com a plebiscità­ries i com a pas definitiu cap a la independèn­cia. Davant la Diada del 2017 es va afirmar que les lleis de desconnexi­ó arterament aprovades pel Parlament el 6 i el 7 de setembre d’aquell any no tenien marxa enrere. Fins i tot aquest dimarts, amb el Govern que va impulsar tals lleis a la presó o a l’estranger, van sentir-se a la manifestac­ió arengues assegurant que aquest seria per a Catalunya l’últim Onze de Setembre sense Estat propi. Aquesta reiteració estèril, abonada amb la il·lusió i la ingenuïtat de tants catalans, voreja ja la presa de pèl. I més quan és del domini públic que les revolucion­s no es fan des del cotxe oficial; que els catalans es vanten de ser un poble pacífic i, per tant, remís a pegar-se; que no hi ha prou majories per a la independèn­cia, i menys per imposarla unilateral­ment; que el Codi Penal continua vigent, i que a l’Estat se li pot reclamar això o allò, però no que col·labori sense queixar-se ni resistir-se en el seu propi desmembram­ent.

Així doncs, té sentit repetir tal qual aquesta mobilitzac­ió cada Onze de Setembre, sense canviar d’estratègia? És més important el soroll que les nous? Poden els polítics independen­tistes exigir més gestes als esforçats manifestan­ts quan ells només els tornen paraules, promeses incomplert­es i avenços reversible­s? Suposo que si només els tornen això no és per falta de ganes de donar-los més coses, sinó perquè saben que no poden anar més lluny sense estavellar-se. En tal cas, s’haurien d’atrevir a admetre-ho i a retocar el seu pla i el seu calendari. Altrament, la descompens­ació entre la desmesurad­a eficàcia de les bases i la desmesurad­a ineficàcia dels seus polítics acabarà penalitzan­t-los. Seria millor per a tots els catalans que pragmàtics i possibilis­tes, que per cert sembla que són majoria en el sobiranism­e, rellevessi­n els maximalist­es al timó de la nau. Ja triguen.

 ?? PAU BARRENA / AFP ??
PAU BARRENA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain