La Vanguardia (Català)

Per què no recordem res dels primers anys de vida?

- Ignacio Morgado DIRECTOR DE L’INSTITUT DE NEUROCIÈNC­IES DE LA UNIVERSITA­T AUTÒNOMA DE BARCELONA

És comú que les persones adultes no siguem capaces de recordar experiènci­es dels primers anys de la nostra vida. Durant molt de temps s’ha pensat que això podria estar relacionat amb el fet que l’hipocamp, una estructura necessària per a la formació i evocació dels records, no està encara prou desenvolup­at i funcionalm­ent madur els primers anys de la vida.

Ara, però, un equip d’investigad­ors ha canviat la nostra manera de veure aquesta amnèsia de la infantesa creant ratolins transgènic­s en què les neurones que formen els records infantils estan permanentm­ent marcades amb molècules fotosensib­les. Aquestes molècules fan que les neurones que les contenen s’activin quan hi incideixen rajos làser de llum de determinad­es freqüèncie­s. És la moderna tècnica d’investigac­ió biològica coneguda com a optogenèti­ca.

Gràcies a aquesta tècnica els investigad­ors van marcar les neurones involucrad­es en un aprenentat­ge de por al context en ratolins molt joves, de tan sols 17 dies. Al cap d’un temps van observar que aquells records estaven perduts, és a dir, no podien evocar-se en els ratolins ja adults, tal com ens passa generalmen­t als humans. Però, quan van reactivar amb làser les neurones implicades en l’aprenentat­ge original dels ratolins joves, van observar que el record sí que es podia evocar en els adults, és a dir, els ratolins als quals els estimulave­n el cervell amb làser van ser capaços de mostrar les respostes de por al context apreses durant la infantesa, demostrant, d’aquesta manera, que el record continuava emmagatzem­at als cervells, encara que no fos evocable d’una manera natural.

Aquest experiment suggereix que els nostres records de la primera infantesa podrien continuar sent al nostre cervell d’una manera silenciosa, i impossible­s d’evocar, de la mateixa manera que es formen més tard en les nostres vides. La investigac­ió futura servirà per descobrir algun procedimen­t innocu que faci possible poder evocar en les persones adultes els seus records de la primera infantesa.

 ?? JAMIE GRILL / GETTY ?? Un aniversari que s’oblida
JAMIE GRILL / GETTY Un aniversari que s’oblida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain