La Vanguardia (Català)

EL DIETARI D’‘EL MÓN’

-

Setmana 2: Època de llibres, com els de Meritxell Borràs i Sergi Pàmies. Viatgem a Madrid per valorar la Diada amb la ministra Batet i plorem de riure al costat d’Àngel Llàcer i de pena per la mort de Jean Laplace

DILLUNS

Meritxell Borràs

Arriba l’exconselle­ra de Governació a l’estudi per presentar el dietari de quan va estar a la presó 34 dies de tardor i

un de primavera. No vol parlar de política. Tampoc ho pretenem. S’emociona quan recorda la seva amiga Dolors Bassa, amb qui va compartir cel·la i confession­s a AlcaláMeco. Parla dels seus fills, diu ella, de 17 i 21 anys. Rebem un tuit al programa: “Em sap greu, mare, però l’Eudald i jo en tenim 18 i 22”. És el seu altre fill, en Bernat, que corregeix l’edat que ha dit la seva mare. I de cop, enmig d’una conversa dura i trista, Borràs explica que a l’Audiència els van obligar a treure’s el rellotge, el cinturó i els cèrcols dels sostenidor­s. Pilar Rahola, sempre a l’aguait, salta: “Ostres. jo tindria un problema”. Rialles generals.

DIMARTS

Sergi Pàmies

En Sergi és ordenat i ho prepara tot. Tinc la sensació que fins i tot prepara les entreviste­s a partir de l’estudi que, em temo, ha de fer de qui les hi fa. Avui presenta el que, a parer meu i com a fan seu, és el seu millor llibre: L’art de portar gavardina, una autobiogra­fia no autoritzad­a ni per ell mateix on barreja la realitat i la ficció, més a les entreviste­s que al text. Els contes són una delícia i és el primer cas, almenys que conegui, en què la teràpia l’hi paguem els lectors. I amb molt de gust. Coincideix­o amb Guillem Terribas i Marc Artigau, col·laboradors d’El món a RAC1, que el defineixen “com una meravella”, o el tertulià Xavier Fina, que no coneix a Pàmies però espera que li firmi el seu exemplar, que assegura que “és un dels millors llibres de la narrativa catalana dels últims anys”.

DIMECRES

Jean Laplace

Llegeixo a Twitter la mort de Laplace i a la nit, a la presentaci­ó del llibre de la periodista Lola García El naufragio, m’acosto al director de La Vanguardia, Màrius Carol, que coneix la meva afinitat per les vuit diferèncie­s de Laplace que cada dia s’imprimeixe­n. Màrius em tranquil·litza: “Hi ha diferèncie­s per estona”. Soc devot de Laplace. Cada matí a les 6.15 h, des de fa dotze anys, m’imposo que haig de trobar les vuit diferèncie­s. Deixo la feina uns minuts per abocar-me a aquest exercici mental. Taco la vinyeta inferior amb petites circumferè­ncies que, a posteriori, comprovo amb les solucions a peu de pàgina. Som una legió els que plorem la mort de Laplace, els mateixos que demanem que, si s’acaben les que queden, es tornin a publicar totes. Segur que ja no les recordaríe­m.

DIJOUS

Meritxell Batet

A Madrid esperem l’arribada de la ministra Batet als estudis de RAC1 a María de Molina. Ens adverteixe­n que arribarà a les 9.10 h, just després de deixar la criatura a l’escola. A les 9.05 h ens diuen des del seu eficient departamen­t de premsa que la ministra està arribant i que està esperant l’ascensor. El problema dels ascensors de la delegació del Grup Godó a Madrid és que són petits. Hi ha cua. És hora punta i s’aglomera la gent per arribar als diferents despatxos de l’edifici. RAC1 és a la quarta planta. La ministra continua fent cua per entrar als ascensors. Ja són les 9.10 h. I la ministra, sense cap complex, dona l’ordre: “Per les escales”. I tot el seguici puja, a pas ràpid, els quatre pisos. Arriba esbufegant. Al cap de dos minuts, ja està com si res.

DIVENDRES

Àngel Llàcer

Àngel Llàcer és genial: com a persona, com a actor, com a director, com a animador, com a cantant... És un superdotat artístic que pot muntar un Shakespear­e musical per a un teatre públic, com actuar en un text de García Márquez amb Gutiérrez Caba, com fer de pare del monstre de Frankenste­in, com fer de jurat d’un concurs televisiu, com ara vestir-se de dona, cantar i ballar a La jaula de las locas. Avui fem el programa des de l’escenari del teatre Tívoli. Com que a més és generós, es maquilla i es vesteix per a l’ocasió al costat del polifacèti­c Ivan Labanda. Canten i el públic present a la sala ovaciona. Sembla un gran èxit musical i me n’alegro per l’Àngel, una persona que si la tens a prop et proporcion­a felicitat. Un crac com a artista i com a amic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain