La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Condueixis un bòlid. Un anió que deriva d’una amida i que fa pensar en l’antiga civilitzac­ió caldea d’Ur. 2 El cor de l’Olga. Avioneta. El foc fatu que impulsa molts creadors i artistes. 3 Equip de futbol. Volum que pot ser de comptes o de contes. A. 4 Mite ateu. Talleu la gespa de l’Acadèmia aquella que fixa, neteja i ho deixa tot resplenden­t. Els colors dels cops. 5 Al bell mig del cel. Tarifa. Ens hi estirarem. A les portes d’Estònia. 6 Tonyina assecada a l’aire. Barris populars.

7 Descendènc­ia. Verb ultrausat en els entorns de les xarxes socials, sobretot a Facebook. 8 Al nord de Ceilan. L’antiga moneda equatorian­a és present en els nostres cafès. Ensenyava les dents per expressar la nostra hilaritat. 9 Carns escapçades. La beguda alcohòlica que, com més la pronuncies, més et preguntes quina és. Sònica Capitán Jover.

10 Sodi social. S’acotxa perquè, quan hi inverteixi­s, pugui enlairarse. Tutú sense segones. Bo. 11 Òrgans respirator­is. Al capdavant de

tot l’anterior. La més trencadiss­a de la plaça. 12 As. Any escolar. Bufeteja com a la pel·lícula Gilda. 13 Almirall italià, de nom Andrea, que era proper a una antiga cultura grega. Ho enclouen tot. 14 Reduir la velocitat. Tocant vores.

VERTICALS 1 Els deixem sense ni un ral. Pot ser una gran errada o d’havaneres. 2 Tarannà de qui s’encén amb facilitat, volcànic. Intervenir, però sense tocar la pera. Mitja olla. 3 Ara fem l’article. Estampin per un procedimen­t que imita els efectes de color. La unitat de superfície que deixa pitjor regust de boca. 4 Podaré totes les consonants. El prefix de fora. Facin el primer cop a la pista central de Wimbledon.

5 Infusió de les cinc. Que succeeixen de debò. LA seva funció és deliberar i arribar a una determinac­ió. 6 El president de la Generalita­t a l’exili que menys temps va cobrir. Bagasses. Iode. 7 Assolella. El tipus de cotxe que associaríe­m a Gary Cooper. Ermites gens llegendàri­es. 8 Diu la seva. Indoeurope­u. Un segon sense vocalitzar. 9 Poèticamen­t blanc. El correu més car. Associació de grans carallots. 10 Pintar un objecte reproduint les aigües més vistes a Carrara. Faig drecera per l’alfabet. 11 Còpula. Aixecar. Greixós. 12 Preposició d’origen. Estimades folklorist­es de costums i costumaris. No gaire calent. 13 Fatigueu. No pas religiosos, tot i que molt creients en Facebook. Na Jènifer té un bon cap. 14 Al final, t’arronses, de tant fingir. Ficant-se al llit amb Miles Davies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain