La Vanguardia (Català)

‘Algo se muere en el alma’

MANUEL GARRIDO (1924-2018) Autor musical

- DIARIO DE SEVILLA ADOLFO S. RUIZ

Tothom ha sentit les seves sevillanes més conegudes i algun cop les ha taral·lejat. El compositor sevillà Manuel Garrido, autor, entre d’altres,

de les universals sevillanes El adiós, conegudes com Algo se muere en el alma, va morir divendres a la capital sevillana als 94 anys.

Les seves composicio­ns van ser cantades per milers de persones a Joan Pau II durant la seva visita a Sevilla el 1982, i el mateix Papa les va taral·lejar onze anys després, davant milers de persones a la vila d’El Rocío (Huelva). Garrido va ser el responsabl­e d’altres innombrabl­es èxits com ara Pasa la Vida, Hablando de amor, Una caseta de feria ,ola Misa del alba en las marismas.

Garrido va néixer a Morón de la Frontera, on va conrear la passió pel teatre, i amb 27 anys es va traslladar a Sevilla com a empleat del Banc Central, entitat on treballari­a 37 anys. Una activitat profession­al que no li va impedir escriure cançons, poemes i pregons que l’editorial Samarcanda va aplegar en un llibre.

Las Sevillanas del adiós les va compondre Garrido en honor a un amic anglès que després de molts anys a Espanya va decidir tornar a la seva ciutat natal. Per alguns, es tracta d’una música que s’ha fet tan universal com La marsellesa o La Internacio­nal. Concebudes amb el seu amic Manuel García, van ser gravades pels Amigos de Ginés per primera vegada el 1975.

La seva tasca va significar una resurrecci­ó de la sevillana que fins a mitjans de la dècada dels setanta havia caigut en desgràcia. Garrido recordava en una entrevista recent que “en aquella època només en quatre o cinc casetes clàssiques s’escoltaven i ballaven les sevillanes”.

Després de molts anys de silenci i ostracisme, algú va recordar que Manuel Garrido encara era viu i van començar a ploure-li els reconeixem­ents. La ciutat de Sevilla li va lliurar el Giraldillo en un acte on va ser present la presidenta, Susana Díaz, a la fira d’Abril del 2016.

Un any més tard, l’Ajuntament de Morón li va concedir la distinció de fill predilecte de la localitat. El 2013 es va unir a la xarxa social Twitter, on era considerat el degà dels tuitaires de Sevilla.

Els ajuntament­s de Sevilla i Morón i la presidenta andalusa van manifestar a les xarxes socials la seva pena per la mort de Garrido.

Garrido, autor de sevillanes com ‘El adiós’, va revifar aquest gènere quan ja no estava de moda

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain