La Vanguardia (Català)

Un sacerdot rebel

Josep Dalmau va morir a la seva parròquia de Gallifa als 91 anys

- JOSEP PLAYÀ MASET

Poques figures del clergat català mereixen tant el qualificat­iu de rebel com mossèn Josep Dalmau i Olivé, que va morir el dia 5 de setembre als 91 anys.

Nascut el 1926 a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) en una família de pagesos menestrals, va entrar al seminari de la Conreria per fer els estudis eclesiàsti­cs. Els va continuar a la Universita­t Pontifícia de Salamanca, d’on va ser expulsat al segon curs per haver expressat unes queixes al bisbe en nom dels estudiants. Va acabar Teologia a la Pontifícia de Comillas i va ser ordenat sacerdot el 1952. L’any següent va ser vicari a la parròquia de Gràcia de Sabadell, on va ser denunciat per un falangista perquè les caramelles es cantaven en català. Després, a la parròquia de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú, va mantenir els primers contactes amb l’oposició antifranqu­ista i amb el fundador de l’HOAC, Mn. Guillem Rovirosa.

L’any 1958 és destinat a la petita parròquia de Gallifa, segurament perquè no molestés gaire. I aquí va reactivar la vida del poble. Crea un agrupament escolta mixt, adequa la rectoria com a casa de colònies, impulsa la revista infantil El carretó i organitza cursos de formació obrerista. També feia classes a l’Escola d’Aprenents de La Maquinista Terrestre i Marítima a Barcelona, però aviat en va ser expulsat.

El 1965 va ser jutjat pel TOP (Tribunal d’Ordre Públic) per un escrit en què es denunciave­n tortures a Jordi Pujol, i el 1966 és detingut després de la manifestac­ió de capellans davant de la Direc- ció Superior de Policia de Via Laietana, en protesta per la detenció i tortures d’un estudiant. Va ser processat juntament amb Mn. Ricard Pedrals, Mn. Antoni Totusaus i el caputxí Jordi Llimona. Tots quatre van ser condemnats a un any de presó i 10.000 pessetes de multa, però van ser indultats tot seguit.

Dalmau va participar breument en la Caputxinad­a, i el 1969 també va ser a la Tancada d’intel·lectuals a Montserrat en protesta pel Procés de Burgos, que seria l’embrió de la futura Assemblea de Catalunya. Aquest mateix any participa en una vaga de fam amb Lluís Maria Xirinacs a Santa Cecília de Montserrat per exigir la derogació del Concordat. Com Xirinacs, era partidari d’un moviment d’acció no violenta, en què també van participar altres persones com Pepe Beunza, Jaume Rodri o Jordi Llimona. També havia promogut les comunitats cristianes de base, de las quals era el representa­nt a l’Assemblea de Catalunya (més tard ho va ser del Grup de No-Alineats).

Durant la transició es va acostar a la socialdemo­cràcia de Josep Pallach i va estar en el grup promotor del retorn de Tarradella­s com a president de la Generalita­t restaurada. Juntament amb Jaume Rodri va treballar sense gaire èxit per unir els partits socialiste­s de Pallach i Reventós. El 1967 ja havia publicat Distension­s cristianom­arxistes, un llibre segrestat pel ministre

Va promoure les comunitats cristianes de base i es va distingir en la seva lluita per les llibertats

Manuel Fraga Iribarne, com també ho seria un altre, Contrapunt­s. El camí de l’Opus Dei. Més endavant es va afiliar a la CNT, on va intentar fer una aproximaci­ó entre el cristianis­me i l’anarquisme.

Sempre al davant dels temps i dels fets, l’any 1986 va crear el Santuari Ecològic de Gallifa, i aquest mateix any participa en la creació de la Convenció per la Independèn­cia Nacional, quan aquesta opció política era absolutame­nt minoritàri­a. Pel seu tarannà sempre va ser incòmode per a les jerarquies eclesiàsti­ques. Activista incansable, rebel, antidogmàt­ic, la seva obsessió sempre va ser la lluita pacífica per un país més lliure, just i igualitari, sense oblidar el seu compromís cristià.

 ?? ARXIU ?? Mossèn Josep Dalmau davant la rectoria de Gallifa
ARXIU Mossèn Josep Dalmau davant la rectoria de Gallifa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain