La Vanguardia (Català)

Som poble d’acollida

- Joan Josep Omella J.J. OMELLA, cardenal arquebisbe de Barcelona

Al món hi ha 232 milions de persones migrades, de les quals 65 milions s’han vist forçades a deixar casa seva per un conflicte armat i 21 milions són refugiades per motius polítics. Tampoc podem oblidar els milers de persones que han perdut la vida al Mediterran­i, quan intentaven creuar la barrera invisible entre el nord i el sud, entre Europa i l’Àfrica.

En aquests moments el Mediterran­i és el cementiri de migrants més gran del món. Prop de 34.000 persones han perdut la vida intentant creuar-lo entre els anys 2000 i 2017. Sobretot, però, el Mediterran­i s’ha convertit en una abominable tomba per a la consciènci­a d’Europa. Com cada estiu, centenars de persones hi transiten pendents dels corrents marins, de la incertesa i d’unes màfies, davant les quals la Unió Europea sembla que estigui de braços plegats.

Aquest és el dia a dia a l’estret de Gibraltar i de la frontera de Ceuta i Melilla, per on milers de persones volen entrar al nostre país. Aquesta immigració prové d’un esclavatge moral vergonyós i humiliant, que remou les nostres consciènci­es. Tenim un gran estrip en el teixit social que cal adobar amb urgència i, a través de Càritas Diocesana de Barcelona, hem posat fil a l’agulla per sargirlo. El setembre de 2015 vam posar en marxa el servei d’ajuda a les persones refugiades, un programa que actualment n’atén 104, procedents de països que poden optar per asil o refugi. Aquestes persones són acollides en pisos de Càritas, de particular­s, de parròquies o ordes religiosos.

Acollir, protegir, promoure i integrar són els quatre verbs que el papa Francesc ens proposa conjugar per orientar el nostre esforç a favor d’aquests col·lectius. “Els migrants i els refugiats són una ocasió que la Providènci­a ens ofereix per contribuir a la construcci­ó d’una societat més justa, una democràcia més plena, un país més solidari, un món més fratern i una comunitat cristiana més oberta, d’acord amb l’Evangeli” (missatge pontifici amb motiu del Dia Mundial del Migrant i del Refugiat, 2014).

Tal com vaig explicar en un acte celebrat al mes de juliol al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, ens hem d’esforçar més per acollir i integrar les persones migrants i refugiades a la nostra diòcesi. Però convé afrontar l’origen d’aquesta qüestió. Des d’Europa cal afavorir el desenvolup­ament econòmic de l’Àfrica i crear ocupació als països del continent més empobrit del món. Només així podrem reduir el drama de la migració forçada.

“Era foraster i em vau acollir” (Mt 25,35). Acollir el foraster implica ser receptiu a la crida de l’altre. La seva necessitat ens hauria de remoure, commoure i empènyer a considerar-la també com una de les nostres prioritats. Això no és fàcil. Sovint, els prejudicis, la por, la desconfian­ça, la comoditat... ens impedeixen una actitud d’acollida. Benvolguts germans, recordeu que la mobilitat humana és una oportunita­t per al desenvolup­ament dels pobles en origen i en destí. Tinguem-ho en compte.

El Mediterran­i s’ha convertit en una abominable tomba per a la consciènci­a d’Europa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain