La Vanguardia (Català)

Picasso fins a la sopa; empatx?

Claude, el fill de l’artista, lamenta a la premsa “la dispersió d’obres mestres”

- Ó. CABALLERO París. Servei especial

No és una onada d’exposicion­s Picasso el que s’estén per França i fins i tot l’estranger, de Londres a Malta: és un tsunami”. Ho deia el 26 de juny Le Figaro, sota el títol: Picasso sobreexpos­at? I és que després de les deu importants mostres del 2017 aquest any se n’han afegit 21 més. Picasso beneeix reoberture­s de museus com els de Perpinyà, Lodève i, el 20 d’octubre vinent, el Roubaix-La Piscina, que explorarà L’Homme au mouton, l’escultura del 1942, en el context de l’ocupació de París (període que Picasso va passar, per cert, al seu taller parisenc).

Tres dies després tanca, a Ais de Provença, la confrontac­ió PicassoPic­abia. Només un respir: el 25, el Carré d’Art, museu d’art contempora­ni de Nîmes, presenta El temps dels conflictes, amb 39 obres de rerefons bèl·lic, pintades per Picasso després de Guernica, durant la Segona Guerra Mundial. A més, comptarà amb l’emblemàtic­a Matança a Corea, del 1951.

Gairebé totes aquestes exposicion­s són tributàrie­s del museu parisenc, algunes també del ric fons barceloní del Museu Picasso, en el marc de Picasso Méditerran­ée, un invent per al període 2017-2019 del museu de París. Això sí, és rendible: en conjunt havia mobilitzat, a començamen­t d’estiu, més d’un milió de visitants.

I les ciutats en demanen més. Montpeller va arribar a batejar una plaça amb el nom de Pablo Picasso –sense cap gran excusa perquè no hi ha gairebé empremtes d’una estada del pintor– per emmarcar el Picasso. Donner à voir, del Musée Fabre.

I si Claude Picasso, fill de l’artista i Françoise Gillot, cap de la Picasso Administra­tion i representa­nt de la família al Musée Picasso, lamenta que els visitants del museu parisenc no trobin teles bàsiques, a causa de tants préstecs –parla

Segons Claude Picasso, s’alimenten mostres que no aporten res de nou al coneixemen­t de l’artista

d’“una dispersió d’obres mestres”– , Laurent Le Bon, el director, li oposa “l’obligació democràtic­a de descentral­itzar aquestes riqueses”.

Insuficien­t per convèncer Claude Picasso: “La circulació no només amenaça la integritat d’algunes obres sinó que alimenta exposicion­s que no aporten res de nou al coneixemen­t de l’artista”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain