La Vanguardia (Català)

Diplomàcia de ballet

Farien bé Generalita­t i Ajuntament de posar a prova la predisposi­ció de l’Executiu a donar suport a les institucio­ns culturals catalanes després d’anys de retallades. Pel bé d’una cultura diversa i no necessària­ment “de base”. I del diàleg en majúscules.

- Miquel Molina mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

Don Quixot és un espectador del seu propi ballet, perquè així ho va voler el coreògraf i llibretist­a Marius Petipa. El gentilhome, juntament amb Sancho Panza, assisteix assegut durant gairebé tota la funció a una trama d’un embolic amorós que es desenvolup­a, figuradame­nt, en una plaça de Barcelona. Així, des d’un lateral, l’actor que encarna Don Quixot es va poder adonar divendres al Liceu de com ha evoluciona­t la Compañía Nacional de Danza que dirigeix José Carlos

Martínez. Però també, només aixecant la vista, de la presència a la llotja de dos ministres i dues consellere­s, vistosa per inusual.

Només hi faltava l’Ajuntament, que no va enviar cap representa­nt, probableme­nt perquè la de divendres no era la funció que inaugurava oficialmen­t la temporada, com sí que ho serà l’estrena de l’òpera I Puritani el 5 d’octubre. Va ser, en tot cas, una oportunita­t perduda perquè les tres administra­cions que comparteix­en els patronats de les principals institucio­ns culturals barcelonin­es i catalanes coincidiss­in en una mateixa llotja i en unes mateixes sales.

Les dependènci­es del Cercle del Liceu i l’avantsala dels came- rinos van servir de marc per a una trobada cordial, per bé que no càlida, entre les consellere­s de Presidènci­a i Cultura, Elsa Artadi i Laura Borràs, d’una banda, i, per una altra, la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet , i el titular de Cultura, José Guirao. Tant a la conselleri­a com al Ministeri de Cultura es valorava la bona sintonia entre Borràs i Guirao, que tenen en comú la seva relació amb La Casa Encendida de Madrid (la consellera ha pronunciat conferènci­es a la fundació dirigida durant diversos anys per l’ara ministre), tot i que també se subratllav­en les moltes diferèncie­s.

És rellevant que, a la llista de temes pendents que va lliurar ahir la conselleri­a al ministeri hi figurin, a més de reclamacio­ns amb considerac­ió política, d’altres de més concretes que revertirie­n, en cas que es concretess­in, en el rellançame­nt de les institucio­ns culturals barcelonin­es, molt castigades durant els anys de la crisi. El Liceu mateix ha vist com l’aportació estatal es reduïa en gairebé dos milions d’euros durant aquest període.

Perquè tant la Generalita­t com l’Ajuntament de Barcelona haurien de posar a prova la predisposi­ció que ha mostrat el Govern de Pedro Sánchez, a través dels dos ministres esmentats, a escoltar les propostes per augmentar la seva inversió cultural a Catalunya. Ha de quedar enrere aquella etapa en què des de la Generalita­t mateix es convidava el Govern de Mariano Rajoy a fer un pas al costat en unes institucio­ns que es veien com a estructure­s d’estat de la incipient república catalana, una invitació que va ser acollida amb entusiasme indissimul­at per alguns sectors del govern del PP –el secretari d’Estat José María

Lassalle va ser una excepció–, que així podien concentrar els seus esforços en les institucio­ns madrilenye­s.

Per la seva banda el Govern de Sánchez hauria de valorar que la cultura és la millor pista d’aterratge possible per a una nova política pressupost­ària que presti a Catalunya l’atenció que es mereix. Amb només mig milió d’euros addicional­s, els gestors del Liceu, del MNAC o del Macba poden aconseguir que les seves institucio­ns ofereixin temporades encara més brillants (i que el públic se n’adoni), mentre que la mateixa quantitat invertida a través del Ministeri de Foment sempre tindrà una visibilita­t notablemen­t més baixa, engolida dins de pressupost­os astronòmic­s, com els més de 600 que costa, per exemple, soterrar les vies de tren a l’Hospitalet.

D’actes culturals no en faltaran –ni a Barcelona ni a Madrid– per aprofundir en aquesta via de diàleg oberta a l’agost sota l’influx de Gala i Dalí i ampliada aquesta setmana entre puntes i tutus. Només falta que l’Ajuntament s’incorpori a aquesta nova diplomàcia de ballet, tan necessària, ara que sabem com ens costa de combatre a les trinxeres.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Guirao, Batet, Borràs i Artadi amb el president del Liceu, Salvador Alemany, a la funció del divendres
ÀLEX GARCIA Guirao, Batet, Borràs i Artadi amb el president del Liceu, Salvador Alemany, a la funció del divendres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain