La Vanguardia (Català)

Maluma, huracà hispà

El músic colombià va tornar a omplir ahir a la nit el Palau Sant Jordi

-

ESCENARIS

Esteban Linés

Barcelona

Tant si és estimat com detestat, Maluma és un superstar no només per aquestes latituds sinó a escala global, i ahir a la nit ho va tornar a demostrar al mateix escenari i a la mateixa ciutat, i segurament davant un públic molt semblant al que fa un any es va lliurar a ell ben convençut. Compte... i que fa menys de dos anys també havia pujat Montjuïc, havent de conformar-se de veure’l cantar al molt més reduït Sant Jordi Club. En menys de dos anys, doncs, un boom estratosfè­ric sustentat pràcticame­nt en estereotip­ades melodies rítmicamen­t enganxoses, romànticam­ent estereotip­ades i d’explícita sexualitat dominant de mascle alfa.

A més, amb el detall significat­ius que si fa un any l’aforament –exhaurit– va ser oficialmen­t de 12.500 localitats, al grisenc vespre d’ahir la xifra va ser de 14.000 entrades també esgotades, totes numerades i totes de seient, platea inclosa. Sembla, doncs, que la polèmica que envolta el vocalista colombià pel missatge transparen­t que desprenen bona part de les lletres de les seves cançons no només no provoca rebuig en forma de desercions sinó que l’efecte sembla el contrari. Xocant o no, el públic assistent novament va ser molt majoritàri­ament femení, de totes les edats i en combinacio­ns diverses, famílies completes incloses.

Abans que aparegués sobre l’escenari Maluma, Juan Luis Londoño a la realitat civil, l’ambient ja l’havien escalfat les dj Natalia i Esther, la primera d’elles semblant de l’astre hispà, amb cançons com Vivir mi vida, Sin pijama i altres temes agitadors. Finalment, amb tres quarts d’hora de retard i quan sonava 23, va aparèixer abillat amb vestit fosc, camisa negra de lluentons, ulleres de sol i la seva habitual cua, i va posar fil a l’agulla amb un abundant suport de ballarines (vuit dones) i més aviat escarit suport instrument­al i coral. Tot això en un escenari molt estàndard, amb una breu passarel·la al mig i dues pantalles laterals, a més d’una de central en forma de lletra M. La producció escènica i sonora, de primer nivell.

En un primer capítol també va donar vida a Corazón, i de seguida l’infal·lible Vente pa’ ca de Ricky Martin en versió no menys aclamada (també va oferir un altre cover, el no menys aclamat Chantaje de Shakira). Clandestin­o, Me llamas i Mala mía van completar una primera dosi que va donar pas a un format més acústic, que va despatxar amb El perdedor (després de saludar amb un “Estic boig per tu, Barcelona”, la va dedicar a la Montse, una jove amb síndrome de Down, sobre la falda de la qual es va asseure) i Marinero. El repertori de la nit es va sustentar sobre gairebé una vintena de cançons, amb algunes de les seves grans bombes reservades per a la conclusió d’una festa de ritmes hispans, invitació a la festa, a l’amor i al diàleg carnal, entre altres tòpics típics del gènere: estava previst, doncs, un metafòric final de còpula Maluma-públic amb Felices los 4, GPS i, només faltaria, Cuatro babys (sí, lade“siempre me dan lo que quiero, chingan cuando yo les digo”).

L’astre llatinoame­ricà aterrava ahir a la nit a Barcelona com una parada més del seu F.A.M.E. Tour 2018, que va atreure un públic incondicio­nal que, poc després que comencés el concert, va obviar els seients i va optar pel ball ben dret... com fa un any. Maluma va fer anar al seu aire un repertori que tenia novetats i absències (La invitación, Vuelo hacia el olvido), no en va l’àlbum F.A.M.E. encara no havia aparegut, en relació amb el que va oferir fa un any. I malgrat que des d’aleshores han crescut les crítiques sobre les seves lletres i videoclips perquè, segons els seus detractors, fomenten el masclisme, les seves cançons van tornar a causar ahir a la nit el deliri en una audiència que entenia molt bé el que corejava. Ballant, això sí.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Maluma en un moment del concert d’ahir a la nit
ÀLEX GARCIA Maluma en un moment del concert d’ahir a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain