La Vanguardia (Català)

La doble coronació

Simon Yates ratifica la victòria i Enric Mas la seva qualitat amb un gran triomf a la Gallina

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Simon Yates es coronarà avui a Madrid vencedor incontesta­ble de la Vuelta a Espanya 2018 i tancarà un any sensaciona­l del ciclisme britànic, conquistad­or també del Giro, amb Chris Froome, i del Tour, amb Geraint Thomas.

Yates va conduir amb tota mestria l’última jornada de muntanya de la cursa, va controlar els diferents moviments estratègic­s d’una dura etapa andorrana, va actuar pel seu compte quan li va semblar que podia haver-hi un atac perillós i finalment va fer l’última ascensió, al pic de la Gallina, en solitari, fruint de la seva gran victòria, sense patir gens per la seva posició de privilegi al capdavant de la general.

Però aquesta jornada final de la Vuelta, abans del festival d’avui a Madrid, va ser també la d’una altra coronació, la del jove Enric Mas Nicolau com a gran aposta de futur del ciclisme espanyol. Mas va ser el brillantís­sim vencedor al pic de la Gallina i va protagonit­zar una remuntada espectacul­ar a la classifica­ció que el va situar segon de la general. Tot això amb només 23 anys. La manera com Mas va sortir a roda de Yates quan el líder es va llançar cap endavant faltant uns 17 quilòmetre­s per al final, la manera com va gestionar la seva posició en un grup d’elit (Miguel Àngel López, Nairo Quintana i els dos esmentats), la manera com va persistir amb Superman López al seu costat i, especialme­nt, la manera com va batre el colombià en els últims metres, en un final emocionant­íssim, són mostres clares del nivell d’aquest ciclista d’Artà que corre amb la il·lusió i la força d’un debutant però també amb la murrieria d’un veterà.

“Fa una setmana que em miro el vídeo de la victòria de Valverde aquí”, va explicar el mallorquí amb un somriure d’orella a orella. “Sabia de la importànci­a de l’últim revolt i sabia que després calia fer uns últims 50 metres a bloc”. Ho sabia i ho va dur a terme. La d’ahir és la segona victòria de Mas, després de la que va aconseguir enguany en una etapa de la Volta al País Basc. Constantme­nt li recorden els elogis que ha rebut d’Alberto Contador i que molts el proclamin el successor del madrileny. “Soc Enric Mas, no el nou Contador”, declara. “Ja m’agradaria guanyar tant com ell”. Mas és un més dels molts ciclistes que s’entrenen habitualme­nt per Andorra i ahir, ho va reconèixer, se sentia com a casa. Però tot ho va resumir així: “Soc jove, estic fruint d’aquesta Vuelta... i no tinc paraules”.

L’actuació de Mas va posar en evidència els seus rivals directes a la general, especialme­nt el neerlandès Kruijswijk, incapaç de replicar, i el murcià Valverde, que va patir de valent els últims quilòmetre­s, absolutame­nt desfet. El cap de files del Movistar es va quedar clavat a uns 4 quilòmetre­s del final (va arribar a més de 3 minuts del vencedor) i ha caigut fins al cinquè lloc de la general. Als 38 anys ha fet una Vuelta excel·lent, millor fins i tot que la del seu suposat cap de files, fins que les forces li han dit prou. Tot un relleu generacion­al posat en evidència ahir al pic de la Gallina.

Amb Simon Yates intocable al capdamunt de la classifica­ció, Mas (a 1m46s) i el colombià López (a 2m4s) arrodonira­n el podi definitiu d’aquesta Vuelta. Nairo Quintana es va sacrificar per Valverde, en una imatge encomiable però que també era un dur exemple de la derrota d’un Movistar que aspirava a tot i ha estat clarament batut. “Esclar que estic trist”, deia el colombià. “No hem aconseguit els objectius, però d’aquests moments també se n’aprèn. Així es veu com és de difícil guanyar”. Per la seva banda, Valverde va explicar que s’havia quedat sense forces. “No sé si ha estat un mal dia o que ja estic buit del tot”. Valverde ha de ser, sobre el paper, una de les apostes del ciclisme espanyol al Mundial que es disputa el dia 30 a Innsbruck, en un circuit molt dur.

El triomf de Yates, a falta del tràmit d’avui, confirma l’estat de gràcia d’aquest esport al seu país

EL MALLORQUÍ El segon de la general, amb 23 anys, esdevé una de las grans promeses del ciclisme espanyol

 ?? ANDER GILLENEA / AFP ?? El gest d’Enric Mas quan va creuar la meta al Coll de La Gallina ho diu absolutame­nt tot
ANDER GILLENEA / AFP El gest d’Enric Mas quan va creuar la meta al Coll de La Gallina ho diu absolutame­nt tot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain