La Vanguardia (Català)

Nova York desplaça Londres com a centre financer global

Els indicadors constaten la pèrdua d’atractiu de la capital britànica a causa del Brexit

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

“La fugida no ha portat mai ningú enlloc”, proclamava l’escriptor francès Antoine de SaintExupé­ry, que com a bon aviador no va renunciar mai a la batalla. Però quan es parla de diners, aquest principi ja no és tan vàlid, perquè els capitals si fugen no tenen problemes a buscar una altra casa per instal·lar-s’hi.

N’és una bona prova el fet que els grans actors del capitalism­e, bancs d’inversió, empreses d’asseguranc­es, societats de serveis financers i gestores d’actius estan deixant gradualmen­t la City per la Gran Poma.

És el que es pot deduir del Z/ Yen Global Financial Centres Index, un indicador que es publica des de fa més d’una dècada i que fa servir una base de dades de l’Organitzac­ió per la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) i del Banc Mundial, entre altres institucio­ns.

Aquests càlculs mesuren l’entorn per als negocis, la qualitat del capital humà, el nivell de les infraestru­ctures, el desenvolup­ament del sector financer i la reputació de la ciutat. Al final, la que encapçala la llista constituei­x el centre global financer per excel·lència preferit pels inversors.

El veredicte indica que Londres cotitza a la baixa. El risc que el Regne Unit (on el sector financer representa el 12% del conjunt dels ingressos fiscals del país) pugui perdre accés al bloc comercial europeu no només està produint una lenta hemorràgia de treballado­rs que decideixen fer la maleta cap a altres llocs, sinó que també està causant un efecte que perjudica la competitiv­itat de la metrògesto­r poli al tauler internacio­nal.

Aquest any la ciutat britànica ha perdut fins a vuit punts en el rànquing, el pitjor resultat entre les grans urbs. El món financer ara considera Nova York com a meta preferida per als negocis (i no és el primer cop). La incertesa de les negociacio­ns entre Londres i Brussel·les està desorienta­nt el capital. “Ens acostem a la data límit sense saber si Londres serà capaç de dur a terme transaccio­ns amb normalitat amb la resta de centres financers”, comentava l’economista Mark Yeandle, autor d’aquest estudi.

“Ja n’estic tip, del Brexit. No podem continuar així, operant amb tanta incertesa. La major part de l’staff d’aquí està estudiant altres plans per al seu futur”, confessava en l’enquesta un de fons de pensions londinenc.

Nova York en canvi té, segons la valoració de l’índex, una història establerta, una capacitat per atreure talent i un ambient cosmopolit­a com a qualitats principals.

El més curiós és que a Europa no està apareixent una ciutat clara capaç de recollir el testimoni de Londres, encara que destaca a la llista del Z/yen Global Financial Centres Index l’alça de Frankfurt, Zuric o Amsterdam. “El fet que hi hagi en el futur una fragmentac­ió de centres financers al Vell Continent no és necessària­ment una cosa negativa per a Europa. També als Estats Units i a Àsia hi ha certa dispersió”, assegura Yeandle.

En aquesta taula que aplega 110 centres financers d’arreu del món, crida l’atenció l’escassa presència de ciutats espanyoles. Només hi ha Madrid, al lloc 53. Barcelona ni hi és, ni se l’espera. “Hi ha un problema de comunicaci­ó o de màrqueting. Al món financer ni es parla ni se sent a dir res de Madrid. La ciutat ha fet molt poc per vendre’s als cercles econòmics”, sentencia aquest expert.

Les ciutats emergents del continent asiàtic trepitgen cada cop més fort. “En termes generals crec que la gran notícia no és tant la pèrdua de lideratge de Londres, com el fet que centres com ara Singapur, Hong Kong o Xangai s’hi estan acostant molt. El desplaçame­nt a l’est és innegable, encara que sigui per raons demogràfiq­ues”.

“Ni Nova York, ni Londres no semblen estar fent res per contrarest­ar el desafiamen­t d’Àsia”, va dir un banquer establert a París. Perquè el capital fuig i, pel que sembla, sap on va.

“Madrid té problemes per promociona­r-se; ni se’n parla ni se’n sent a dir res”, assegura un expert

 ?? PREDRAG VUCKOVIC / GETTY IMAGES ?? Una vista aèria de Manhattan
PREDRAG VUCKOVIC / GETTY IMAGES Una vista aèria de Manhattan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain