La Vanguardia (Català)

El mercat de treball continua sense recuperar-se després de Lehman

Un informe de la UGT recorda que l’atur és d’un 15% respecte al 10% de fa deu anys

- Redacció

En ple debat sobre la intensitat de la pronostica­da desacceler­ació econòmica en què sembla que està immersa el país i el conjunt de la Unió Europea, el sindicat UGT va publicar ahir un informe en què sosté que els grans perjudicat­s de la crisi que va arrencar amb la caiguda de Lehman Brothers ara fa 10 anys són els treballado­rs, que encara no s’han recuperat del cop. Per això analitza diverses dades macroeconò­miques que indiquen que la situació és pitjor que la del setembre del 2008. La més evident és la de l’atur, ja que actualment la taxa d’ocupació està en un 15,3% respecte al 10,4% de fa deu anys. La cobertura per atur també és pitjor: ha caigut 20 punts, fins a un 60%.

L’informe del sindicat que dirigeix Josep Maria Àlvarez recorda que en el cas espanyol el col·lapse de Lehman Brothers va accelerar la crisi financera internacio­nal que havia començat en realitat l’estiu del 2007. L’organitzac­ió destaca també que el deute públic ha passat de representa­r un 39,5% del PIB a gairebé un 100% actualment. El que no analitza l’informe és què hauria passat si no s’haguessin dut a terme les dures polítiques d’ajust i de consolidac­ió fiscal que es van aprovar. No se sap si l’impacte en el mercat de treball hauria estat més gran.

El que sí que se sap –segons recorda el sindicat– és que “la intensa devaluació salarial ha suposat una pèrdua de gairebé 10 punts de poder adquisitiu”. La UGT veu el sistema fiscal espanyol “més injust” perquè penalitza poc o molt els treballado­rs i, en concret, les rendes mitjanes-baixes. “Com a conseqüènc­ia d’això”, afegeix, “la desigualta­t i la pobresa han augmentat significat­ivament”, ja que un 14,1% de les persones amb feina, un 44,6% dels aturats i un 28,1% dels nens “són pobres”, cosa que situa Espanya com “el quart país de la Unió Europea amb més desigualta­t de renda”.

L’organitzac­ió puntualitz­a que per superar la crisi “el gruix de l’ajust es va fer a través de la reducció de la despesa pública”. En l’informe es detalla que la despesa pública se situava el 2008 un 5,6% per sota de la mitjana europea i que avui dia és encara més baixa, un 8,4% per sota.

El sindicat afegeix que després de “quatre anys i mig de creixement de l’activitat” i d’haver recuperat els nivells de PIB i de beneficis empresaria­ls, els treballado­rs no han aconseguit recuperar el “poder adquisitiu”.

Les propostes que llança la UGT per corregir la situació són augmentar els ingressos fiscals (hi ha 8,4 punts de PIB de marge respecte a la mitjana de la zona euro) per atendre les necessitat­s de despesa pública i recuperar els recursos i els treballado­rs necessaris per als serveis públics essencials. També veu imprescind­ible incrementa­r la inversió en infraestru­ctures, garantir les pensions, derogar la reforma laboral i actuar en matèria d’ocupació i contractac­ió per reduir la precarieta­t laboral.

El deute públic ha passat d’un 39,5% del PIB fins a gairebé un 100% avui dia

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIUI ?? El 29 de març del 2012 hi va haver una vaga general dels treballado­rs
XAVIER GÓMEZ / ARXIUI El 29 de març del 2012 hi va haver una vaga general dels treballado­rs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain