La Vanguardia (Català)

Els robots treballara­n més que l’home d’aquí set anys

L’automatitz­ació crearà 58 milions de llocs de treball nets, segons el fòrum de Davos

- ÓSCAR MUÑOZ

Les màquines faran un 52% de les tasques laborals l’any 2025, segons un estudi del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Aquest sorpasso suposarà destruir 75 milions de llocs de treball, però en crearà 133 milions més; per tant, el saldo laboral de l’automatitz­ació serà positiu.

El sorpasso robòtic té data: el 2025. Aquest any, la revolució que està transforma­nt el món del treball amb la creixent incorporac­ió de màquines intel·ligents farà que aquestes màquines facin més de la meitat de les tasques, un 52%, segons pronostica un estudi del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès). Avui el pes de l’automatitz­ació en l’àmbit laboral ja és considerab­le perquè cobreix un 29% de l’activitat. Aquest procés, però, s’està accelerant –el 2022 es preveu que arribi a un 42%–, cosa que ja causa un important impacte a les empreses i als treballado­rs, que va a més. Aquesta cursa comportarà nous problemes però també oportunita­ts. L’efecte més destacat pel document és la generació de 58 milions de llocs de treball nets a tot el planeta els pròxims cinc anys. Una conseqüènc­ia positiva perquè amb els robots destruiran 75 milions llocs de treball, però sorgiran noves funcions que permetran crear-ne 133 milions.

El treball del WEF, titulat The future of jobs 2018, s’ha basat en una enquesta a directors de recursos humans i als principals executius d’empreses de 12 sectors i 20 economies desenvolup­ades i emergents que en conjunt represente­n un 70% del PIB mundial. La seva visió és més positiva que altres estudis anteriors sobre la robotitzac­ió laboral, inclòs el del mateix Fòrum publicat el 2016 sobre l’impacte de la també coneguda com a quarta revolució industrial en l’ocupació. Avui el coneixemen­t d’aquest procés és molt millor, fet que permet identifica­r més bé les seves oportunita­ts. Tot i això, també hi ha motius per a la preocupaci­ó destacats pel document, sobre tot els referents a la preparació dels treballado­rs.

Un 54% dels empleats de les grans empreses haurà de reciclarse i millorar les capacitats considerab­lement per aprofitar al màxim les oportunita­ts de creixement. És un percentatg­e elevat si es té en compte que la revolució robòtica suposarà una retallada de plantilla fixa en un 50% de les empreses, segons les respostes a l’enquesta. Un 38% espera augmentar la plantilla, un 28% creu que l’automatitz­ació generarà llocs de treball nous a la seva organitzac­ió i un 48% preveu contractar llocs de treball especialit­zats. Malgrat que s’estima un creixement net de l’ocupació, aquest creixement canviarà significat­ivament en qualitat, ubicació, format i permanènci­a. Així, les empreses recorreran més a contractis­tes que fan tasques especialit­zades, incorporar­an treballado­rs en disposició més flexible (a distància, a temps parcial, en ubicacions mòbils...).

“Perquè les empreses continuïn sent dinàmiques, diferencia­des i competitiv­es en l’era de les màquines, han d’invertir en el seu capital humà; hi ha tant un imperatiu moral com econòmic per fer-ho”, diu en un comunicat Saadia Zahidi, cap del Centre per a la Nova Economia i Societat del WEF. El document alerta que “fins ara moltes compa- nyies tenen la intenció de limitar la seva provisió de capacitaci­ó en habilitats entre el 2018 i el 2022 als treballado­rs que exerceixen les funcions actuals de feina per encàrrec, en lloc de pensar a més llarg termini i de manera més creativa”. En aquest sentit, advoca per un “enfocament més inclusiu i proactiu per augmentar la disponibil­itat d’habilitats futures”.

La transforma­ció no afectarà igual tots els sectors, si bé la seva empremta serà general, tant en la implantaci­ó de les diferents classes de robotitzac­ió (vegeu el gràfic) com en la capacitaci­ó profession­al per continuar treballant. Les tasques físiques i administra­tives seran reemplaçad­es significat­ivament per mà d’obra mecanitzad­a,

Hi haurà més ocupació, però la seva qualitat, ubicació, format i permanènci­a canviarà molt

cosa que deixarà espai perquè les persones es concentrin en tasques de més productivi­tat; per exemple, la pèrdua de llocs de treball prevista a la mineria o al consum és més gran que als serveis profession­als. Entre els llocs de treball que s’estima que tindran més demanda hi ha els que es basen en la tecnologia o hi estan potenciats, com els analistes de dades, els científics, els desenvolup­adors de software i aplicacion­s i els especialis­tes en comerç electrònic i xarxes socials. Els que es fonamenten en habilitats humanes, com els profession­als de vendes, del màrqueting, els gerents d’innovació i els treballado­rs d’atenció al client també aniran a més. En canvi, els que es basen en rutines, com els treballado­rs que introdueix­en dades, tindran menys sortida.

El procés de robotitzac­ió és una “oportunita­t perquè les empreses es ressituïn veritablem­ent com a organitzac­ions d’aprenentat­ge” i perquè “els treballado­rs assumeixin la responsabi­litat personal per la formació permanent i el desenvolup­ament profession­al”, destaca el document. També recorda que “moltes persones necessitar­an suport a través de períodes de transició de treball i fases de reentrenam­ent i capacitaci­ó per part dels governs i els ocupadors”. I afegeix que “si bé un ingrés bàsic universal complet pot ser inviable des del punt de vista polític i econòmic, algunes variants, com proporcion­ar un fons universal d’aprenentat­ge permanent perquè les persones hi recorrin quan calgui, podrien rebre una atenció creixent”.

 ?? TREVOR WILLIAMS / GETTY ?? El recepcioni­sta d’aquest hotel del Japó és un robot amb aspecte de dinosaure
TREVOR WILLIAMS / GETTY El recepcioni­sta d’aquest hotel del Japó és un robot amb aspecte de dinosaure
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Fòrum Econòmic Mundial
LA VANGUARDIA FONT: Fòrum Econòmic Mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain