La Vanguardia (Català)

El robatori en domicilis dispara la xifra de delictes a Catalunya

A Manresa, Igualada o Girona els assalts a habitatges van créixer més d’un 30%

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Una desena de municipis catalans de més de 30.000 habitants van veure augmentar les infraccion­s penals al voltant d’un 20%

Reus i el Prat de Llobregat són la cara i la creu de la seguretat ciutadana a Catalunya durant el primer semestre del 2018. El balanç d’infraccion­s penals registrade­s per tots els cossos policials entre l’1 de gener i el 30 de juny d’aquest any i recopilade­s per la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior reflecteix que l’activitat delictiva coneguda i denunciada es va reduir un 10,3% respecte al mateix període del 2017 a la capital del Baix Camp, mentre que a la ciutat que allotja a l’aeroport de Barcelona es va disparar un 34,9%.

Les estadístiq­ues, que detallen l’evolució dels indicadors de criminalit­at en tots els municipis de més de 30.000 habitants, revelen que en la majoria de les principals ciutats catalanes l’escalada delictiva va molt lligada als furts, com ja s’apuntava en els registres de Barcelona (vegeu La Vanguardia de dissabte passat, 15 de setembre) i de manera gairebé generalitz­ada als robatoris amb força, sobretot en domicilis. En el conjunt de Catalunya van augmentar en la primera meitat d’aquest any un 17,1%, mentre els furts ho van fer un 14,5%.

L’anàlisi de les estadístiq­ues de les principals ciutats catalanes mostra un comportame­nt desigual sobre el territori. En línies generals el delicte va a l’alça (en el període analitzat es van comptabili­tzar en el conjunt de la comunitat 25.000 infraccion­s penals més que el 2017). Tot i això, 11 dels 42 municipis amb més de 30.000 habitants van experiment­ar una millora que només en el cas de Reus està per sobre del 7%.

A part de Barcelona, molt castigada pels furts (+22,7%) i els robatoris amb força en domicilis (+31,1%), nou ciutats més d’aquesta llista s’acosten o superen un increment del 20% de les infraccion­s penals. Encapçala aquest rànquing negatiu el Prat de Llobregat, en gran part com a conseqüènc­ia del creixement brutal dels furts (+39%) i del tràfic de drogues (+121,3%). En aquests indicadors hi té molt a veure la delinqüènc­ia, que té com a escenari una instal·lació amb tanta activitat com és l’aeroport.

A la província de Girona, totes les principals ciutats excepte Olot presenten balanços molt negatius. A la capital destaca la proliferac­ió dels robatoris amb força en domicilis (+ 32,8%).

També crida poderosame­nt l’atenció que tres capitals de comarca de la Catalunya Central patissin entre el gener i el juny passats una forta escalada delinqüenc­ial. També en aquests casos s’explica, sobretot, per la feina a preu fet dels lladres que rebenten portes i finestres per colar-se a les cases. A Manresa el creixement d’aquesta categoria de delicte va ser d’un 49,3% i a Igualada d’un 33,3%. A Vic, malgrat que els robatoris d’aquest tipus cauen un 13,3%, altres infraccion­s penals com els robatoris amb violència i intimidaci­ó i les lesions i baralles tumultuàri­es distorsion­en negativame­nt el balanç global.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els Mossos d’Esquadra fent una detenció per temptativa de robatori a uns turistes al Barri Gòtic de Barcelona
ÀLEX GARCIA Els Mossos d’Esquadra fent una detenció per temptativa de robatori a uns turistes al Barri Gòtic de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain