La Vanguardia (Català)

Sánchez evita dir que els presos són una dificultat per al diàleg

El president de l’Executiu demana més autocrític­a als independen­tistes

- Madrid

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va evitar ahir a la nit, en una entrevista televisiva, pronunciar-se sobre la dificultat que suposa per al diàleg a Catalunya que hi hagi polítics presos, a diferència del que han manifestat dos dels seus ministres.

Ni tombs ni rectificac­ions. “Nego la premissa!”, va assegurar ahir a la nit Pedro Sánchez en una entrevista a La Sexta amb què va voler arxivar una de les setmanes més negres dels seus primers cent dies de mandat, després de la dimissió de la ministra Carmen Montón, que al final va posar el focus sobre la seva pròpia tesi doctoral, o la decisió de donar el vistiplau a la venda de bombes a l’Aràbia Saudita per protegir els llocs de feina de Navantia a Cadis. El president espanyol va assegurar que té clars els seus objectius, com són la justícia social, la regeneraci­ó democràtic­a i el diàleg a Catalunya. “De rectificac­ions no n’hi ha; el que hi ha és soroll”. Ara bé, també va assegurar que en el seu Executiu “treballem millor sota pressió”.

Sobre la situació de Catalunya, no va desautorit­zar els seus ministres catalans, Meritxell Batet i Josep Borrell, que en declaracio­ns públiques han coincidit que l’existència de líders independen­tistes en presó provisiona­l suposa una dificultat per al diàleg. Els presos, per tant, no haurien de ser a la presó? Sánchez va assegurar que Batet i Borrell van fer una “valoració política” sobre aquesta qüestió. “Jo no puc fer una reflexió” en aquesta línia, va admetre, “perquè soc president del Govern i defenso l’autonomia dels jutges i els fiscals”. “Jo he de ser més escrupolós”, va reconèixer. “Tinc una opinió, però soc el president del Govern i he de defensar l’autonomia del poder judicial”, va insistir.

El president sí que va celebrar que, amb Quim Torra, “ja estem parlant de política”. La situació “no es resoldrà si anteposem el conflicte”, va defensar. Sánchez va assegurar que ell ja va fer un pas endavant quan va dir, com va reiterar, que “aquesta és una crisi política que s’haurà de resoldre amb una votació”, i va instar l’independen­tisme a fer “autocrític­a”. “Tot es va fer bé, el 6 i 7 de setembre de l’any passat?”, es va preguntar, i va afirmar que en la societat catalana no hi ha majoria a favor de la independèn­cia. Per tant, va demanar a Quim Torra que no actuï només en interès de l’independen­tisme: “Torra ha d’obrir un diàleg entre catalans”. I, amb relació a la seva demanda d’un referèndum sobre l’autogovern, va assegurar que és l’única solució, atès que va advertir que l’autogovern “és l’únic punt on s’uneix la societat catalana”. Fins i tot va xifrar aquest suport entre un 65% i un 70% de la societat catalana.

Durant l’entrevista Sánchez va voler posar punt final a la crisi patida arran de la seva tesi doctoral: “No hi va haver plagi ni me la va escriure un tercer ni el tribunal em va donar cap tracte de favor; jo vaig fer la meva tesi”, va concloure, a més d’anunciar que no es querellarà contra els mitjans que el van acusar de plagi, però sí que els demandarà “per restituir el meu honor”. Sí que va criticar el fet que el PP i Ciutadans, “a falta d’una oposició política, fan soroll”. I, en canvi, “es posen de perfil” davant l’exhumació de Franco, aprovada pel Congrés. També va destacar el gest de Montón de dimitir: “Venim de set anys on el verb dimitir no es conjugava”. A més, va assegurar que li agradaria poder aprovar els pròxims pressupost­os generals de l’Estat, si bé no va voler fixar una data per a les pròximes eleccions, o si avançarà la cita amb les urnes: “Lligar-nos els dits, com menys millor”. “En el moment que prevalgui el conflicte i la discrepànc­ia, i no l’acord”, amb els seus aliats –Units Podem, PNB, ERC i PDECat–, va admetre que haurà de convocar eleccions. Però no abans.

El president insta l’independen­tisme a fer autocrític­a: “Tot es va fer bé?”

 ?? @PSOE ?? Pedro Sánchez ahir a la nit durant l’entrevista que la periodista Ana Pastor li va fer a la Moncloa
@PSOE Pedro Sánchez ahir a la nit durant l’entrevista que la periodista Ana Pastor li va fer a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain