La Vanguardia (Català)

Un grafiti homenatja els locutors de Radio Liberty

Un mural gegant cobreix el terrat de la històrica emissora abandonada a Pals

- SARA SANS

Es va proposar de deixar la seva empremta artística en algun racó d’un lloc que la fascina: l’edifici abandonat de la que va ser una de les emissores més potents del món, Radio Liberty. En aquell edifici tancat des del 2001 i ubicat al costat de la platja de Pals, a Girona, l’artista Marina Capdevila va començar a explorar possibilit­ats. Màgia i una certa aura de misteri no li falta al lloc, construït a finals dels cinquanta pel govern dels Estats Units per emetre propaganda política als països comunistes. I buscant una paret per estampar algun dels seus rebels i entranyabl­es avis va pensar que en lloc d’un mur, pintaria la coberta. Durant dues setmanes Capdevila ha treballat en el grafiti més gran que ha pintat fins ara: un mural horitzonta­l de 2.180 metres quadrats que només es pot apreciar en plenitud des del cel.

El mural és un homenatge als locutors que van treballar en aquesta ràdio, que emetia en 16 idiomes i que iniciava diàriament la programaci­ó amb les paraules en rus “Govorit Radio Svodoba” (parla ràdio Llibertat). “Vaig veure un documental i em va impression­ar la història de l’emissora; em va atreure la idea de fer un homenatge a la gent que hi va treballar”, explica Capdevila. Radio Liberty va deixar d’emetre l’any 2001 i cinc anys després se’n van demolir les gegantines antenes. Només van quedar els edificis. Els terrenys són propietat de l’Estat i formen part del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, i fins ara cap dels projectes per dinamitzar la zona han prosperat.

Marina Capdevila, que ha treballat a Florida, Nova York, Califòrnia, Itàlia, Suïssa, Austràlia i recentment a Croàcia, no havia abordat mai una superfície tan gran. Al projecte, que van idear el novembre amb el fotògraf Delabrave (Raul Acuña), s’hi va sumar el també fotògraf i discjòquei londinenc Mike Chaney. Ella pintava i Delabrave i Chaney documentav­en tot el procés artístic amb fotografie­s i vídeos en superfície i també des de l’aire amb un dron. “Serà l’única manera, si no és en avioneta, de veure el mural”, diu Capdevila.

A finals d’agost van començar a pintar. “Ha estat un dels projectes més durs que he fet fins ara”, manté l’artista. Més dur que la imponent mitjancera de l’edifici de 18 pisos que va pintar a Belo Horizonte, al Brasil. Allà va estar dues setmanes penjada en una mena de gronxador per donar vidaa Les Carinhosas, un grafiti en què tres dones grans celebren el carnaval. Per a aquest encàrrec van posar a la seva disposició un equip de quatre persones.

Aquella va ser una tela gegant de 652 metres quadrats. El mural de Radio Liberty supera els 2.800. I a diferència d’altres grans murals de Capdevila, que són fruit d’un encàrrec o d’un festival –ja sigui el Desvelarte de Santander, el Domina Domna de Bèrgam (Itàlia) o l’Art Basel de Miami (un dels més prestigios­os de l’art de carrer de tot el món)– el de Pals ha estat un projecte estrictame­nt personal.

Un divertimen­t artístic gegant. Una obra impulsada sense cap patrocini firmat i visible només des del cel. Han estat 12 dies d’intensa feina des de primera hora del matí fins que es feia de nit: Primer transporta­nt quilos i quilos de pintura des del cotxe i fins a l’edifici i després pintant tota la superfície. L’han ajudat quatre persones, principalm­ent durant les dues primeres jornades, quan van pintar a brotxa la coberta de l’edifici. L’estil inconfusib­le de Marina Capdevila ha quedat plasmat a la teulada de Radio Liberty amb les cares de cinc suposats locutors –homes i dones– i els elements que els situen en un estudi d’enregistra­ment, com ara

L’artista de carrer Marina Capdevila ha pintat 2.800 m2 durant 12 dies “Em va impression­ar la història del lloc i això és un tribut a la gent que hi va treballar”

micròfons, auriculars o taules de so.

El mural de Pals el va acabar fa només uns dies, just abans de viatjar a Portugal on aquesta setmana Marina Capdevila participa a l’Urban Art Festival Estau. En aquest certamen, la grafitera de Falset ha preparat un mural reivindica­tiu. Lluny de la gent gran que flirteja, juga a bàsquet, pren el sol o viatja en descapotab­les, en aquesta ocasió l’artista ha situat els avis, els seus personatge­s fetitxe, al mar, envoltats de plàstics.

Llicenciad­a en Belles Arts a Barcelona, Marina Capdevila va treballar primer com a dissenyado­ra gràfica produint samarretes per a Bershka o Zara. Però va decidir deixar-ho i va començar a treballar com a freelance d’il·lustradora –també ha dissenyat etiquetes de vi per a cellers del seu Priorat natal– i després va saltar al mural. A la mida XL. Durant els últims tres anys –des que va participar a l’Art Basel de Miami– ha viatjat per mig món estampant parets, però no ha deixat la il·lustració ni el format més reduït.

El seu pròxim projecte, en el qual començarà a treballar immediatam­ent, és per a un hotel de luxe de París. Li han encarregat sis quadres de gran format (d’1,5 m x 2 m) per decorar l’establimen­t. “Seran sis obres originals de les quals se n’imprimiran vinils per tematitzar cada planta de l’hotel”, explica Capdevila. Va prioritzar aquest projecte de mida “mitjana” a un nou grafiti a Colòmbia i manté com a tasca pendent una exposició d’obres de petit format.

 ??  ??
 ?? . ?? Marina Capdevila (a l’esquerra començant el grafiti) ha pintat els seus personatge­s fetitxe sobre la teulada de Radio Liberty, un procés que ha estat gravat en vídeoAvis locutors
. Marina Capdevila (a l’esquerra començant el grafiti) ha pintat els seus personatge­s fetitxe sobre la teulada de Radio Liberty, un procés que ha estat gravat en vídeoAvis locutors
 ?? DELABRAVE ??
DELABRAVE
 ??  ?? Marina Capdevila
Marina Capdevila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain