La Vanguardia (Català)

Història de Catalunya

- M. CAMPS

El 14 de novembre es presentarà i sortirà a la venda Història mundial de Catalunya, una obra que va encarregar fa un any Josep Ramoneda, president de Grup 62, a Borja de Riquer. Ramoneda i Riquer subratllen que “no es tracta d’una història convencion­al, sinó que són episodis de temàtica variada que donen una visió polièdrica de la història”.

Quan el president del Grup 62, Josep Ramoneda, va descobrir la Histoire mondiale de la France, dirigida per Patrick Boucheron i publicada al gener del 2017, va tenir clar que el seu grup editorial havia d’elaborar la de Catalunya. Borja de Riquer en va rebre l’encàrrec i en un any ha tingut a punt la Història mundial de Catalunya, que es presentarà el 14 de novembre. En aquest any i mig ja ha sortit la d’Itàlia i estan en preparació la d’Alemanya i la d’Espanya (Destino).

Ramoneda i Riquer van subratllar que “no es tracta d’una història convencion­al, sinó que són episodis de temàtica variada que donen una visió polièdrica de la història”. No hi surten els fets canònics d’una manera convencion­al, sinó que apareixen a partir dels 124 episodis que s’han escollit: “De la Guerra Civil, per exemple, hi ha quatre capítols sobre fets concrets”.

Els episodis han estat redactats per 99 col·laboradors –entre els quals els traspassat­s Eva Serra i Josep Fontana– i “no són articles erudits, però sí d’alta divulgació”, explica l’historiado­r. El llibre comença amb les restes conservade­s del primer habitant, al Rosselló, fa 400.000 anys, i acaba amb “la singular proclamaci­ó de la República catalana” del 27 d’octubre del 2017. Entremig, l’èxit a Roma dels vins de la Tarraconen­se provinents del Penedès; els problemes de les dones per divorciar-se al segle XVIII; la victòria a Indianapol­is, el 1928, d’un automòbil Hispano-Suiza fabricat a Barcelona, amb el rerefons de l’espionatge industrial entre països; Cruyff,

Maria Barbal té a punt una nova novel·la, que sortirà a principis de l’any que ve

La Fura dels Baus, El Bulli...

Entre les novetats del 2019 també es va anunciar una nova novel·la de Maria Barbal, sense entrar en més detalls. A la trobada amb els mitjans el director editorial del Grup 62, Emili Rosales, va fer una bona valoració de les vendes de l’última temporada, en què va remarcar l’àmbit de la no-ficció i va posar com a exemple Operació urnes com un dels èxits d’aquests darrers mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain