La Vanguardia (Català)

Mario Mola

CAMPIÓ MUNDIAL DE TRIATLÓ

- DOMINGO MARCHENA

El mallorquí Mario Mola (28) es va proclamar ahir campió mundial de triatló per tercer any consecutiu. Els seus títols, sumats als d’un altre superatlet­a, Javier Gómez Noya, fan d’Espanya la gran dominadora d’aquesta disciplina.

Si vostè salva una vida, és un heroi. Si en salva cent, una infermera o un infermer. Amb el triatló passa una cosa semblant. Si vostè és un extraordin­ari corredor, és un atleta. Si a més és un extraordin­ari nedador i ciclista, és un triatleta. L’apoteòsic rècord de marató que va aconseguir ahir Eliud Kipchoge amenaça d’entelar l’altra gran notícia del cap de setmana: el tercer campionat mundial consecutiu de triatló que ha obtingut el mallorquí Mario Mola.

Espanya domina de forma incontesta­ble els campionats mundials des del 2013 gràcies a aquest esportista i el seu il·lustre predecesso­r, Javier Gómez Noya, premi Princesa d’Astúries dels Esports el 2016 i l’únic pentacampi­ó de la història, tot i que ara sembla més interessat en l’ironman, el triatló dels triatlons. Gómez Noya, de 35 anys, nascut a Suïssa i fill de gallecs, ha guanyat cinc campionats, tres dels quals també de forma consecutiv­a: el 2013, 2014 i 2015 (els altres dos són el 2008 i el 2010).

A aquest extraordin­ari palmarès se suma ara el del seu alumne més avantatjat, Mario Mola, que s’ha proclamat campió mundial el 2016, 2017 i 2018, fet que suposa que des de fa sis anys Espanya encadena un títol mundial de triatló rere un altre. Dit així sembla tan senzill com la resposta –mil vegades parafrasej­ada a les pel·lícules de l’Oest– que el general Crook va donar sobre la facilitat dels apatxes per fugir dels exèrcits dels EUA i Mèxic: “Quan un apatxe rebenta el seu cavall, és capaç d’obligar-lo a aixecar-se i continuar cavalcant”.

Que els triatletes perdonin el cronista, però semblen mustangs apatxes. Són capaços de buidar-se en una prova de natació (1.500 m). Però surten de l’aigua i ho donen tot sobre una bicicleta (40 km). I quan acaben de pedalar, encara tenen forces per córrer com uns possessos (10 km). L’última persona normal i corrent que sembla treta de la factoria Marvel és Mario Mola.

Aquest superheroi de carn i ossos només reconeix un vici ,el cafè, i una passió, la música, sense la qual no es pot entrenar. Els triatletes, com els ciclistes, saben molt bé com n’és de perillós el seu esport. Una de les persones més contentes per la victòria de Supermario, com l’anomenen els amics, és la seva xicota, la catalana i també triatleta Carolina Routier, que es va acomiadar de la temporada a l’abril, quan un BMW la va envestir mentre pedalava prop del seu municipi, a Banyoles. “L’amor més fort i més pur no és el que puja des de la impressió, sinó el que descendeix des de l’admiració”, li va dir al seu nòvio a les xarxes socials, fent seva una frase de santa Catalina de Siena.

Mario Mola en tenia prou amb acabar ahir al lloc catorzè a la prova de Gold Coast (Austràlia) per pujar a dalt de tot del podi. Però es va esforçar de valent i va finalitzar a només catorze segons del vencedor de la cursa final, el francès i company d’entrenamen­ts Vincent Luis, la victòria del qual el va impulsar al subcampion­at. Mola va obtenir un total de 6.081 punts; Vincent Luis, 5.060; i l’australià Jake Birtwhistl­e, tercer, 4.884.

Gold Coast era un territori propici per al campió espanyol.

La capacitat de sacrifici i força d’aquests nedadors, ciclistes i corredors és digna de la factoria Marvel

La xicota del campió, Carolina Routier, també triatleta, va dir adeu a l’any arran d’un atropellam­ent

En aquest racó d’Austràlia, “el país amb la cervesa més freda del món”, segons l’escriptor Bill Bryson, va obtenir el títol mundial júnior fa nou anys. A Bill Bryson, especialit­zat en literatura de viatges, li encantaria conèixer el rodamón català J.M. Romero, que va fer la volta al planeta viatjant sempre en direcció oest. Quan va acabar el seu viatge i va trepitjar per fi Barcelona es va preguntar: “I per què no viatjar ara en direcció a l’est?”. Quan va arribar a la meta, esllomat, van preguntar a Mario Mola què faria ara. “Provar de guanyar el quart”, va dir ell.

 ??  ??
 ?? DELLY CARR HANDOUT / EFE ?? Mario Mola arriba segon a la meta i s’assegura el campionat
DELLY CARR HANDOUT / EFE Mario Mola arriba segon a la meta i s’assegura el campionat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain