La Vanguardia (Català)

Més fotovoltai­ca

La tercera font d’energia renovable aporta un 3% al total de la generació elèctrica

- CONCHI LAFRAYA

L’energia fotovoltai­ca ressorgeix amb un 145% més de potència instal·lada a Espanya el 2017. La tercera font més implantada de renovables aporta aproximada­ment un 3% al total de generació elèctrica.

El sector fotovoltai­c espanyol va començar a recuperar l’any passat l’esplendor que va perdre amb la reforma elèctrica del 2013, gràcies a les subhastes de nova potència renovable que van marcar un punt d’inflexió. Segons les dades divulgades per la principal patronal del sector, la Unió Espanyola Fotovoltai­ca (Unef), després d’anys de crisi, el 2017 es van instal·lar 135 megawatts (MW) fotovoltai­cs, que represente­n un creixement d’un 145% respecte als 55 MW que es van posar en marxa un any abans.

Les polítiques globals d’eliminació de la generació amb el carbó, l’evolució tecnològic­a i la caiguda en picat dels costos de producció han propiciat un canvi de tendència en els inversors que va quedar patent en l’última subhasta renovable, en què aquest sector es va repartir amb l’energia eòlica els 8.000 MW oferts, una cosa insòlita fins ara. La fotovoltai­ca es va emportar en concret 3.940 MW.

Des del 2012 fins a l’exercici 2017, una vegada que s’ha arribat al pic d’instal·lació fotovoltai­ca, les dades indiquen que el mix elèctric a Espanya assegura una producció, relativame­nt constant, al voltant de 8.000 gigawatts hora (GWh) d’origen fotovoltai­c. Això vol dir que la producció d’energia solar s’ha estabilitz­at i proporcion­a al voltant d’un 3% del mix elèctric durant els últims anys, apunta l’informe anual de la Unef del 2017.

Si s’analitza sol el conjunt de les energies renovables, la fotovoltai­ca es va erigir el 2017 en la tercera font amb més pes del mix, amb un 9,9% de generació renovable. El 2017 va descendir la generació d’energies renovables, sobretot per la baixada de la producció hidràulica, ja que va ser un any especialme­nt sec. Per això la generació fotovoltai­ca es va incrementa­r des del 7,9% d’un any abans fins aquest 9,9% de l’any passat.

La potència fotovoltai­ca instal·lada a Espanya ascendeix 5,6 gigawatts (GW). Cinc comunitats autònomes (Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadur­a, Castella i Lleó, i Múrcia) aglutinen un 70% de la capacitat instal·lada. En total, hi ha 61.456 instal·lacions en funcioname­nt.

A Catalunya, la potència instal·lada s’eleva a 270,02 MW, que represente­n al voltant d’un 5%. En total a la comunitat hi ha 3.629 instal·lacions.

Segons Jorge Barredo, president de la Unef, “el cost dels panells s’ha reduït un 81% des de l’any 2009, i això afegit a importants reduccions en l’equilibri dels costos del sistema fa que s’hagi estabilitz­at el sector”. Segons aquesta organitzac­ió, el sector fotovoltai­c va generar uns ingressos de 3.935 milions d’euros el 2017, cosa que representa una contribuci­ó directa al PIB d’un 0,3%.

El 2017, les empreses del sector van donar feina a 6.102 persones de manera directa i 9.485 de manera indirecta. Un 40% (2.415) d’ocupació directa es genera en les activitats de producció i distribuci­ó, un 26% (1.590) en les enginyerie­s i els instal·ladors, un 19% (1.150) en les activitats mixtes i un 15% (947) ho fan els fabricants.

A més, la despesa de les empreses espanyoles del sector en recerca, desenvolup­ament i innovació (R+D+I) va ser de 60 milions d’euros el 2017, cosa que representa un 1,5% de la seva facturació, una xifra que està molt per sobre del 0,89% de mitjana en aquesta classe d’inversió al país.

“Un dels grans avantatges de la fotovoltai­ca és que contribuei­x positivame­nt a reduir emissions en el sector elèctric pel seu caràcter renovable i les seves gairebé nul·les emissions directes”, explica el president de la Unef.

En el marc de l’estratègia energètica i climàtica de la Unió Europa per al 2030, el sector fotovoltai­c, juntament amb l’eòlic, s’han de convertir en la principal font d’energia primària del sector elèctric. Això es tradueix en el fet que a Espanya la seva aportació al PIB hauria d’oscil·lar entre 24.366 milions i 29.196 milions, cosa que representa al voltant d’un 2% del producte interior brut.

El 2017, el Govern central, a través del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, va fer dues subhastes d’energia renovable, en què es van adjudicar 8.000 MW de potència eòlica, fotovoltai­ca i biomassa. En la primera, la fotovoltai­ca es va adjudicar 1 MW de potència, i en la segona, 3.939 MW. Després

L’energia solar representa un 0,3% del PIB, que equival a 4.000 milions

de la primera subhasta, la Unef va presentar un recurs davant el Tribunal Suprem “perquè les regles del disseny de la subhasta eren discrimina­tòries per a la tecnologia fotovoltai­ca”, assenyala Barredo. En la segona subhasta es van corregir de manera “parcial” els errors, i per això hi va haver més adjudicaci­ons per a aquesta indústria.

La segona subhasta generarà inversions per més de 3.500 milions i la creació de nous llocs de treball. En tot cas, el sector encara espera la decisió del Suprem perquè en les pròximes subhastes s’esmenin tots els errors. En total, a Espanya hi ha operatives més de 300 empreses, moltes de les quals exporten els seus productes. Això sí, no totes són fabricants.

Tot i això, l’aturada que hi va haver entre els anys 2013 i 2015 –un període en què els volums van ser insignific­ants després de suprimir-se les subvencion­s públiques i retallar-se amb força les primes per a les plantes que ja hi havia– va fer que el país perdés el tren respecte a altres grans economies europees, i continua ocupant el cinquè lloc amb 5,6 GW instal·lats, molt lluny dels 42 d’Alemanya, els 19,7 d’Itàlia, els 12,7 del Regne Unit i els 8 de França.

Després de l’aturada del 2013 al 2015 Espanya és el cinquè país en instal·lacions

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Plaques fotovoltai­ques a la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet
LLIBERT TEIXIDÓ Plaques fotovoltai­ques a la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain